Annan a tárgyalóasztalnál szeretné látni Iránt

Vágólapra másolva!
Az urándúsítással kapcsolatos tevékenységének befagyasztására szólította fel Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön Iránt annak érdekében, hogy folytatódhassanak Teherán tárgyalásai az Európai Unióval (EU) és Oroszországgal a vitatott iráni atomprogramról.
Vágólapra másolva!

Irán azt követően jelentette be az urándúsítás felújítását, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa múlt szombaton felszólította az ügynökség főigazgatóját, Mohamed el-Baradeit: március 6-ig tegyen jelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) arról, hogy Teherán miként válaszolt az urándúsítással kapcsolatos tevékenységének leállítását és a NAÜ-vel való együttműködésének javítását célzó követelésekre. ENSZ-diplomaták szerint egyelőre nincs jele annak, hogy Teherán valóban nekilátott volna az urándúsítás felújításának.

Annan a világszervezet New York-i székhelyén újságíróknak nyilatkozva kiemelte annak jelentőségét, hogy egyik fél sem nyilvánította befejezettnek a tárgyalásokat és készek azok folytatására. "Arra ösztönözném őket, hogy folytassák" a tárgyalásokat - tette hozzá.

A főtitkár fontosnak nevezte, hogy időközben ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek tovább éleznék az amúgy is feszült helyzetet, és reményét fejezte ki, hogy Irán a tárgyalások folytatása érdekében befagyasztja nukleáris tevékenységét.

Annan az elmúlt időben többször nyilatkozott úgy, hogy a vitatott iráni atomprogram ügyét vagy a NAÜ keretében vagy tárgyalások útján kell rendezni. Ezt támogatja Oroszország és Kína is. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei - gyanítván, hogy Irán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik - viszont azt szeretnék, hogy az ügyet tárják a BT elé, amely szankciókat is elrendelhet Teherán ellen.

Irán és Oroszország a tervek szerint február 16-án tárgyal arról az orosz javaslatról, amelynek értelmében az iráni uránt Oroszországban dúsítanák, alakítanák át atomerőművi fűtőanyaggá.