Saját könyveire bukkant a grazi börtönben David Irving

Vágólapra másolva!
Lehetséges szélsőjobboldali irodalom után kutatva Ausztriában átvizsgáltatják a börtönkönyvtárakat - adta hírül csütörtökön az osztrák hírügynökség Karin Gastinger igazságügyi miniszterre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A híradás szerint a Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró pártjához, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnevezésű kormánykoalíciós politikai erőhöz tartozó miniszter asszony az ellenzéki Zöldek egyik parlamenti képviselőjének a kérdésére válaszolva adott tájékoztatást erről. A parlamenti képviselő azért intézett kérdést az igazságügyi tárca vezetőjéhez, mert az ausztriai őrizetben levő David Irving brit történész egy lapnyilatkozatában elmondta, hogy Bécsbe szállítása előtt a grazi börtön könyvtárában a saját könyveire bukkant, és szignálta is azokat.

A 67 esztendős Irvinget november 11-én vették őrizetbe Stájerországban egy 16 évvel ezelőtti osztrák elfogatóparancs alapján. A hatóságok akkor azt követően adták ki a parancsot, hogy Irving egy bécsi és egy leobeni előadásában is tagadta az auschwitzi gázkamrák létezését. A történészt február 20-án állítják bíróság elé Bécsben a holokauszt tagadását is szankcionáló tilalmi törvény alapján.

Mint az APA osztrák hírügynökség jelentette, Oliver Rathkolb neves osztrák történész, a Ludwig Boltzman Intézet vezetője kapott megbízást arra, hogy szerzők és címek alapján átvizsgálja a börtönkönyvtárak mintegy 180 ezer kötetét. A bécsi híradás szerint a Sankt Pölten-i és a klagenfurti börtönkönyvtárakban is találtak Irving-kötetet, amelyeket eltávolítottak onnan.