Pokolgépes merényletben többen megsebesültek Isztambulban

Vágólapra másolva!
Pokolgép robbant csütörtökön egy isztambuli internetkávézóban, egy ember halálát és 15 sebesülését okozva.
Vágólapra másolva!

A robbanás a város Bayrampasa kerületében, a rohamrendőrség főhadiszállásához közel lévő kávézóban következett be. Hat rendőr és két civil - az egyikük egy gyerek - az épületben, nyolc járókelő az utcán sérült meg. Az egyik polgári áldozat az esti órákban belehalt sérüléseibe. Egy sebesült gyermek állapota válságos.

Egy telefonon jelentkező forrás szerint a merényletet a Kurdisztán Szabad Sólymai nevű szervezet követte el. A szeparatista csoport mögött a hatóságok a terroristának minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) sejtik, megváltoztatott névvel.

E csoport a legvéresebb támadását a kusadasi üdülőparadicsom ellen követte el 2005 júliusában; akkor öt személy vesztette életét, közöttük két turista. A Cesme üdülőhelyen végrehajtott másik merénylet következtében húsz ember megsérült, közöttük könnyebben egy 28 éves magyar orvostanhallgató nő. A PKK később cáfolta, hogy köze lenne a "sólymokhoz".

A legsúlyosabb merényleteket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet követte el a török világvárosban: 2003-ban mintegy hatvan embert ölt meg Isztambulban egy zsinagóga és egy brit bank ellen végrehajtott robbantással.