Egy egyiptomi lap már tavaly közölte a Mohamed-rajzokat

Vágólapra másolva!
A muzulmán országokban kifogásolt Mohamed-karikatúrák fele már októberben megjelent egy egyiptomi újságban anélkül, hogy vitát váltott volna ki - jelentette ki csütörtökön Dánia kairói nagykövete.
Vágólapra másolva!

A Ritzau hírügynökségnek nyilatkozó Bjarne Sorensen leszögezte: a prófétát ábrázoló hat karikatúrát, amelyek először alig két héttel korábban láttak napvilágot a Jyllands-Posten című dán újságban, sem viták, sem más reagálások nem követték az arab országban azután, hogy az al-Fagr leközölte őket.

Egy osztrák internetes portál közlése szerint az al-Fagr a címoldalán hozta le a hat karikatúrát, a következő felcímmel: "Gúnyt űztek a prófétából és a feleségéből". A lap ugyan bírálta a rajzokat, de nem szólított fel tiltakozásra, és Egyiptomban nem is tört ki felháborodás miattuk - írta a derStandard.at hírportál.

Az első arab nyelvű közlés után bő három hónappal egyes iszlám országokban kitört felháborodással összefüggésben a portállal kapcsolatba lépő bloggerek azt írják: az érintett országok sajtója azért fújta fel késleltetve az ügyet, mert abból az egyes kormányok húzhattak hasznot. Így a szaúdi királyi család például elterelhette a figyelmet a mekkai zarándoklatot kísérő újabb tömegpánikról és halálesetekről; a szíriai kormánynak kapóra jött a karikatúraügy, mert elvonta a tömegek figyelmét a libanoni ex-kormányfő, Rafík Haríri meggyilkolásában játszott szíriai szerepet firtató ENSZ-vizsgálatról; Jordániának a minimálbérről folyó vita, Egyiptomnak pedig az igazságügyi reform miatt jött kapóra a Mohamed-ügy - írta "sandmonkey" Kairóból a bécsi lap portáljának.

Az osztrák újság telefonon föltett kérdésére az al-Fagr szerkesztőségében megerősítették a hat karikatúra leközlését, a megjelenés pontos napjára azonban már "nem emlékeztek". A bécsi telefonhívás után nem sokkal a kairói újság weboldaláról eltűnt a lapnak az a kiadása, amelyben szerepeltek a Mohamed-karikatúrák.