Pénzért és biztonságért tüntettek a szerb rendőrök

Vágólapra másolva!
Közel ötszáz rendőr menetelt szerdán Belgrád belvárosának utcáin béremelést követelve és tiltakozva amiatt, hogy egyre több fegyveres támadás éri őket.
Vágólapra másolva!

A független rendőri szakszervezet által rendezett tiltakozó menet jókora utat tett meg Belgrád egyik peremkerületi városrészéből a rendőrség belvárosi központjáig, ahol a tüntetők képviselői tárgyaltak a belügyi vezetőkkel. Utána a kormány épületében megbeszélést folytattak a kabinet képviselőivel is.

A rendőrök 50-től 120 százalékig terjedő fizetésemelést követelték, külön-külön megszabták, hogy mely rendőri kontingens tagjainak mennyivel kell megemelni a bérét. Az ellen is felemelték a szavukat, hogy egyre több támadás éri őket: január elseje óta már háromszor lőttek rendőrökre.

A szakszervezeti vezetők azzal fenyegetőztek, hogy ha nem teljesítik követeléseiket, a rendőrök március 9-én sztrájkba lépnek. Mladjan Dinkic pénzügyminiszter azonban határozottan elutasította a fizetésemelésre vonatkozó kérést, mondván, az állami szférában dolgozókra egyformán vonatkoznak a bérszintre vonatkozó előírások, nem lehet a rendőrökkel kivételezni. "Aki elégedetlen az államigazgatással, válassza a magánszektort, ott nincsenek korlátozások" - így Dinkic.