Gyerekbiztos öngyújtókat akar az EU

Vágólapra másolva!
Évente több tucatnyian meghalnak, százak szereznek maradandó sérüléseket, emellett több százmillió euró kár keletkezik olyan tűzesetekben, amelyeket öngyújtóval játszó kisgyerekek okoznak. Az Európai Bizottság ezért kötelezően előírná, hogy az öngyújtókat, minimális költséggel megvalósítható, biztonsági alkatrésszel kell "gyerekbiztossá" tenni az unióban is.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság február 8-9-én terjeszti elő azt a határozati javaslatát, amely az öngyújtókat gyártók és importálók számára kötelezővé tenné, hogy termékeiket tegyék "gyerekbiztossá". Becslések szerint az unióban évente, mintegy 40 ember, többségében gyerek hal meg olyan tűzesetben, amelyet a nem biztonságos öngyújtókkal való játék okoz. Angliában például 1999 és 2003 között évente, átlagosan 5 ember halt meg és 220 szenvedett súlyos, maradandó sérüléseket ilyen balesetekben.

Több mint egy millió öngyújtót adnak el az európai piacon minden évben, ráadásul sok közülük az eldobható, olcsó változat, ami azután könnyen a gyerekek keze ügyébe kerülhet. A bizottság közleménye szerint az öngyújtók természetüknél fogva veszélyesek, és az unióban forgalmazott gyújtókba semmilyen védelmi mechanizmus nincs beépítve.

Az Európai Bizottság szerint viszont egy egyszerű alkatrésszel megoldható, hogy az öngyújtó a gyerekek számára is biztonságos legyen, ráadásul ennek a többletköltsége csak 1-5 eurócent darabonként. Összehasonlításképpen, ez az 5 eurócentes költség kevesebb, mint amennyibe egyetlen cigaretta előállítása kerül.

"Nagyon kis költséggel biztonságossá tehetik termékeiket a gyártók és az importőrök: csak négy eurocent, és ez máris megmentheti számos gyerek életét. Nem hiszem, hogy ez túl nagy kérés" - mondta az egészségügyért és a fogyasztóvédelemért felelős biztos, Markos Kyprianou. A biztos szerint az új szabályozás segítségével végre fel tudnak lépni a gyártókkal szemben, akik önként nem hajlandóak a gyerekbiztos változat gyártására. A javaslat elkészült, már csak a tagállamok jóváhagyására van szükség. Biztos vagyok abban, hogy segítenek megvédeni a gyerekek életét - tette hozzá.

Az Egyesült Államokban már évek óta csak olyan öngyújtót lehet kapni, amely csak egy biztonsági zár feloldása után ad lángot. Mióta 1995-ben, kötelezően szabályozták a gyújtók gyerekbiztos gyártási technológiáját, 60 százalékkal csökkent a gyerekek által okozott tűzesetek száma az Egyesült Államokban. Ugyancsak biztonsági szabványok betartásával kell gyártani ezeket a termékeket Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

Ráadásul az európai és ázsiai gyártók többsége már gyerekbiztos technológiával készült öngyújtókat gyárt és exportál az Egyesült Államokba és más olyan országokba, ahol ez kötelező előírás. A know-how és a gyártási technológia tehát régóta rendelkezésre áll. De mivel eddig nem volt uniós szabályozás, a tagállamokban továbbra is a gyerekekre potenciálisan veszélyes gyújtókat árulták.