Négyezer muzulmán tüntetett Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Spontán módon szerveződött tüntetést tartottak a belgiumi muzulmánok vasárnap Brüsszelben: a résztvevő mintegy 4 ezer ember a Mohamed-karikatúrák miatt tiltakozott.
Vágólapra másolva!

Az MTI híradása szerint a tüntetést nem előzte meg semmilyen komoly szervezés. Az akció egy sms-üzenettel kezdődött, amely mindenkit arra szólított fel, hogy délután a brüsszeli északi pályaudvar előtt gyülekezzen.

Az sms lavinaszerűen terjedt, s a megadott időpontra valóban sokan gyűltek össze a pályaudvarnál - majd az egyre szaporodó tömeg a belga állami tévé székháza felé indult, hogy ott tiltakozzon a nyugati média szerintük szégyenletes magatartása ellen.

Az akció eleinte készületlenül érte a rendőrséget, de a hatóságok később jelentős erősítéseket vezényeltek a helyszínre. Rendbontásról azonban az esti órákig nem érkezett jelentés.

A belgiumi muzulmánok az elhíresült Mohamed-karikatúrák miatt tiltakoztak, amelyek először tavaly szeptemberben egy dán lapban jelentek meg, és amelyeket az elmúlt napokban több európai újság, így néhány belga lap is leközölt.