SS-tagok után nyomoz a Scotland Yard

Vágólapra másolva!
Egykori náci háborús bűnösök után nyomoz a Scotland Yard. A brit rendőrség sajtóértesülések szerint főleg olyan Kelet-Európában toborzott SS-tagok után nyomoz, akik a háború után Nagy-Britanniában telepedtek le.
Vágólapra másolva!

Kelet-európai náci háborús bűnösöket keres ismét a Scotland Yard, amely már évekkel ezelőtt felhagyott ezzel, az azóta előkerült adatok szerint azonban akár több száz, a térségben toborzott egykori SS-tag is élhet Nagy-Britanniában - írta a szombati The Guardian.

A legnagyobb baloldali brit napilap értesülése szerint a londoni rendőrség terrorellenes ügyosztályának egy nyolcfős csoportja kezdett hozzá különösebb hírverés nélkül olyan nagy-britanniai lakosok előéletének felderítéséhez, akikről gyanítják, hogy a II. világháborúban bűncselekményeket követtek el.

A csoport elsősorban a Waffen SS - az egykori náci párt fegyveres alakulata - által Ukrajnában toborzott hadosztály volt tagjaira összpontosít, akiket a háború után, a súlyos angliai munkaerőhiány miatt tömegesen vittek Nagy-Britanniába mezőgazdasági munkára, "nem sokat kérdezve tőlük" - áll a cikkben.

A belügyminisztérium szerint ma is több százan élhetnek közülük Angliában. A lap azt írta, hogy maga tucatnál is többet azonosított az egykori ukrán SS-ek közül, akik jórészt Közép- és Kelet-Angliában élnek, nem messze azoktól a hadifogolytáboroktól, ahová hat évtizede megérkeztek.

A Scotland Yard szóvivője - jóllehet a rendőrség korábban nem jelentette be hivatalosan a vizsgálat újraindítását, sőt kezdetben cáfolta azt - a brit lapnak most megerősítette, hogy az ügyre ráállított csoport felnyitotta a háborús bűncselekményekről szóló korabeli aktákat, és más kormányzati szervekkel, például a bevándorlási hivatallal is együttműködik "a továbbiak eldöntése végett".

A rendőrség ugyanakkor nem közölte, hogy megkeresték-e már személyesen a Waffen SS érintett, 14. galíciai hadosztályának volt tagjait, vagy meghallgattak-e már tanúkat Lengyelországban, Szlovákiában és Ukrajnában, ahol az egység működött, és a vádak szerint egyes tagjai zsidó és nem zsidó polgári személyek lemészárlásában vettek részt.

A The Guardian megjegyzi ugyanakkor, hogy mivel az alakulat legfiatalabb volt tagjai is a 80-as éveikben járnak, és a még élő tanúk emlékezete is halványul, csekélyek az esélyei annak, hogy bármely esetleges büntetőeljárás sikerrel járhat. A Scotland Yard háborús bűnöket vizsgáló egységét 1999-ben egyszer már feloszlatták, miután az összesen 6,5 millió fontot (2,4 milliárd forint) felemésztő vizsgálatok egyetlen bírósági ítéletet eredményeztek.

A lengyel nemzetiségű, de fehéroroszországi születésű Andrzej - felvett nevén Anthony - Sawoniukot 1999-ben kétszeres életfogytiglani börtönre ítélte a norwichi bíróság, miután bizonyítást nyert, hogy 1941-ben, a német megszállók megérkezése után csatlakozott a náci rendőrséghez, és legalább 18 fehérorosz zsidót végzett ki személyesen Domacsevo városában. Sawoniuk a háború után, magát lengyel hazafinak mondva Nagy-Britanniába költözött, ahol állampolgárságot kapott, és 25 évig vasúti jegyszedőként dolgozott; 84 éves korában, tavaly novemberben a börtönben halt meg.