Januárban kezdődik "Scooter" Libby pere

Vágólapra másolva!
Az őszi kongresszusi választások után két hónappal kezdődik meg Lewis "Scooter" Libby bírósági pere. Dick Cheney amerikai alelnök volt főtanácsadóját és hivatalvezetőjét hamis esküvel, az igazságszolgáltatás akadályozásával és a hatóságok megtévesztésével vádolják Valerie Plame titkos CIA-ügynök személyazonosságának törvénytelen kiszivárogtatása ügyében.
Vágólapra másolva!

Az illetékes szövetségi bíró, Reggie B. Walton pénteken 2007. január 8-ra tűzte ki a per kezdetét. Ezen a napon kezdik meg az esküdtek kiválasztását. A bíró úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalást már szeptemberre kitűzte volna, a vádlott egyik ügyvédjének azonban időegyeztetési gondjai voltak, ami lehetetlenné tette a korábbi kezdést.

Az 55 éves Libby ellen tavaly október végén emelt vádat a kiszivárogtatás kivizsgálásával megbízott Patrick Fitzgerald különleges ügyész indítványára az erre a célra megalakított vádesküdtszék. A tanácsadót nem a kiszivárogtatással vádolják, hanem kétrendbeli hamis esküvel, a hatóságok kétrendbeli szóbeli megtévesztésével és az igazságszolgáltatás akadályozásával. A tanácsadó ugyanis ellentmondásba keveredett, amikor arról faggatták, mikor szerzett tudomást Valery Plame kilétéről, és mikor beszélt erről újságírókkal. Libby ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban, amelyek alapján akár 30 évre is elítélhetik.

A sajtó szerint fehér házi források bosszúból szivárogtatták ki 2003-ban Valerie Plame fedett CIA-ügynök nevét. Az asszony férje, Joseph Wilson volt diplomata ugyanis az iraki háború után újságcikkben cáfolta Bush elnöknek azt az állítását, amely szerint Szaddám Huszein rezsimje uránércet akart volna vásárolni Nigerben atomfegyverkezési programja számára.

A vizsgálat még folyik annak megállapítására, hogy a kiszivárogtatásban volt-e szerepe Karl Rove fehér házi tanácsadónak, George Bush elnök politikai stratégiai tervezőjének.