A pápa elfogadta Gumbleton püspök lemondását

Vágólapra másolva!
Elfogadta Thomas Gumbletonnak, az egyesült államokbeli Detroit segédpüspökének lemondását XVI. Benedek pápa - közölte csütörtökön a Vatikán.
Vágólapra másolva!

Gumbleton püspök arról nevezetes, hogy a közelmúltban az amerikai püspökök közül elsőként nyilvánosságra hozta, hogy 1945-ben - tizenévesen - megrontotta egy pap. A püspök idős kora miatt távozott az egyházi szolgálatból. Már tavaly betöltötte 75. életévét, azt a kort, amelynek elérésével a püspökök általában nyugdíjba vonulnak.

Thomas Gumbleton egy írásában a melegek pappá szentelése mellett foglalt állást - szemben a Vatikán egyik nemrégiben kiadott dokumentumával, amely szerint az egyház "nem fogadhat be a papneveldékbe és a szerzetesrendekbe olyanokat, akik aktív homoszexuális életet élnek, mélyen gyökerező homoszexuális hajlamokat mutatnak vagy támogatják az úgynevezett meleg kultúrát". Pappá szentelhetőek azonban azok a jelöltek, akik bizonyítani tudják, hogy előzőleg legalább három éven át leküzdötték homoszexuális vonzalmukat, és nem tartottak fenn nemi kapcsolatot.