Felszámolták az Amóna ciszjordániai zsidó vadkolóniát

Vágólapra másolva!
Kétszázötven sebesültet követelő, heves ostrommal elfoglalták és lerombolták szerdán az Amóna ciszjordániai zsidó vadkolóniát izraeli rendőrök és katonák. Ehud Olmert ideiglenes kormányfő összesen 24 engedély nélkül épített ciszjordániai telep felszámolására készül, eleget téve ezzel a közel-keleti kvartett elvárásainak.
Vágólapra másolva!

A helybéli és más kolóniákról odasereglett több ezer telepes heves ellenállást tanúsított. A főleg fiatal emberek "harcálláspontokat" építettek ki maguknak a lebontásra ítélt kilenc ház tetején, s kövekkel, téglákkal, homokzsákokkal hajigálták meg az Amónába benyomuló rendőri és katonai erőket.

Mintegy 250-en sebesültek meg a több órán át tartó csatározásokban - közölte az izraeli közszolgálati rádió. A sérültek között hatvan rendőr és katona van. Egyikük állapota súlyos, őt kórházban ápolják, akárcsak egy 15 éves fiút. Megsebesült az izraeli parlament két képviselője is, a szélsőjobboldali Rafi Ejtam és az ultranacionalista Arie Eldad.

A telepesek azt nyilatkozták, hogy az állam hadat üzent saját állampolgárainak, a rendőröket vezető tiszt pedig arról számolt be, hogy pályafutása során sohasem találkozott még ilyen vad erőszakkal a rendőrséggel szemben.

A telepesek egy kifeszített transzparensén olyan felirat állt, amely szerint minden egyes telepi ház lerombolása egy-egy győzelem a Hamász számára.

Az "amónai csata" előtt a telepesek egy utolsó kísérletet tettek még arra jogi úton, hogy legalább halasztást nyerjenek. Arra kérték az izraeli legfelsőbb bíróságot: ítéljen meg nekik egyheti haladékot, hogy szétszedhessék és máshova elvihessék (palesztin magántulajdonban lévő telkeken, engedély nélkül épült) házaikat. A legfőbb bírói testület elutasította a kérést, s döntése nyomán azonnal akcióba léptek a rendőrség és a hadsereg kijelölt osztagai.

Ehud Olmert ügyvezető kormányfő összesen 24 engedély nélkül épített ciszjordániai telep felszámolására készül, hogy eleget tegyen az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország "kvartettje" által kidolgozott közel-keleti rendezési tervből Izraelre háruló kötelezettségek egyikének, nevezetesen annak, hogy az összes zsidó vadkolóniát fel kell számolni a palesztin területeken.