A Hamász közvetítő útján tárgyalna Izraellel

Vágólapra másolva!
A Hamász szélsőséges palesztin mozgalom egyik prominense hétfőn annak lehetőségét vetette föl, hogy a szervezet harmadik fél útján tárgyalásokba bocsátkozzon Izraellel.
Vágólapra másolva!

"A tárgyalás Izraellel nem tabu" - mondotta Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik vezető személyisége Gázában, aki a szerdai palesztin parlamenti választásokra készülő mozgalom egyik első számú jelöltje. Szavai szerint a Hamász közvetítők útján hajlandó egyezkedni Izraellel, ahogy a múltban a Hezbollah libanoni terrorszervezet emberei is tárgyaltak a zsidó állam képviselőivel.

Izrael - és az Egyesült Államok - régóta nem hajlandó szóba állni a Hamásszal, amely közel hatvan öngyilkos merénylet elkövetését vállalta a 2000 őszén kirobbant palesztin felkelés (intifáda) alatt véghezvitt támadások közül, és amelynek alapokmánya Izrael állam elpusztítására hív föl.

Egy magas beosztású izraeli tisztségviselő a Hamász-vezető szavaira reagálva azt mondta, hogy "ha felhagynak a terrorizmussal és érvénytelenítik az alapokmányt, fontolóra vesszük a tárgyalások megkezdését. Addig azonban nincs értelme beszélni róla."

A szerdai palesztin voksolás elé időzítve elkészített legtöbb közvélemény-kutatás szerint ugyan továbbra is a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah bír a legnagyobb támogatottsággal a palesztinok körében, ám mindössze néhány százalékkal előzi meg a radikális Hamászt. Mint arra egyes izraeli tisztviselők rámutattak, a Hamász esetleges választási győzelme a közel-keleti békekötés esélyének meghiúsulását jelezné előre.