Megkezdődött bin Laden sofőrjének a meghallgatása

Vágólapra másolva!
Megkezdte Oszama bin Laden terrorista vezér volt sofőrjének és testőrének tárgyalás előtti meghallgatását szerdán a guantánamói fogolytáborban egy különleges amerikai bíróság.
Vágólapra másolva!

A jemeni illetőségű Ali Hamza Ahmad Szulajman al-Bahlult összeesküvésben való részvétellel vádolják. Az előzetes meghallgatáson rögzítik a tárgyalás menetrendjét. Bahlul maga akarja ellátni saját védelmét, és elutasította a bizottság által kijelölt, őrnagyi rangban lévő katonai jogi tanácsost.

A szerdai napon volt a negyedik évfordulója annak, hogy a Kuba szigetén lévő amerikai haditengerészeti támaszpontra megérkeztek az első, Afganisztánban elfogott terroristagyanús őrizetesek. A testület a nap folyamán megkezdi egy másik vádlott, egy kanadai állampolgár, Omar Hadr meghallatását is, aki a vád szerint Afganisztánban, akkor még 15 évesen egy ütközet során megölt egy amerikai katonai orvost. A két vádlottat életfogytiglani börtönre ítélhetik.

A többi eljárást az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság tavaly ősszel leállította, mivel az idén tavasszal egy panasz alapján megvizsgálja, hogy George Bush amerikai elnöknek jogában áll-e a különleges katonai bíróságokra bízni a guantánamói foglyok büntetőjogi felelősségre vonását. Az amerikai katonai hatóságok eddig kilenc fogoly ellen indítottak büntetőeljárást a tábor mintegy 500 őrizetese közül.