Négy amerikai katona halt meg Irakban

2005.12.01. 19:46

Meghalt négy amerikai katona Irakban, három közülük harci cselekmény közben - jelentette be csütörtökön az amerikai hadsereg. Az amerikai hadsereg Irak 2003 márciusi megszállása óta októberben szenvedte el a negyedik legnagyobb veszteséget.

A kiadott közlemény szerint két tengerészgyalogos halálos sebesülést szenvedett Fallúdzsa közelében, egy harmadik katonát Bagdad térségében ölt meg ellenséges golyó, a negyedik pedig balesetben vesztette életét a Bagdadtól hetven kilométerre nyugatra fekvő Camp Taqaddum bázisnál. Mind a négy haláleset szerdán történt. Az iraki amerikai erők novemberi veszteséglistája ezzel legkevesebb 85-re nőtt. Ez alatta marad az októberi 96-nak, de jócskán meghaladja a szeptemberi 49-et.

Automata fegyverekkel és rakétagránátokkal támadták meg csütörtökön az iraki védelmi miniszter egyik tanácsadójának konvoját, a tisztviselő és két testőre súlyosan megsérült - közölte a rendőrség. A támadás Bagdad egyik nyugati, többnyire szunniták lakta negyedében történt.

Több mint ötven, terrorcselekményekkel gyanúsított embert vettek őrizetbe razziák során az iraki és az amerikai fegyveres erők a Bagdadtól délre fekvő Latífíja és Muszajjib városokban.

Az öngyilkos merényletek számának jelentős csökkenését eredményezték az iraki-szíriai határ közelében folytatott közös iraki-amerikai hadműveletek - közölte egy amerikai tábornok. Novemberben 23 merénylet történt, ez az utóbbi hét hónap legbiztatóbb adata, a két hét múlva esedékes választásokig hátra lévő időszakban azonban várhatóan erősödni fog az al-Kaida terrorszervezet tevékenysége - figyelmeztetett Rick Lynch vezérőrnagy, hadműveleti parancsnok.

A korábbi taktikával ellentétben ezúttal nem vonulnak ki a határ menti lázadófellegváraknak számító városokból a harcok befejezése után az amerikai erők, hanem helyőrséget hagynak hátra. Az amerikai hadsereg úgy véli, hogy sikerült elzárni a fő csatornát, amelyen keresztül az al-Kaida iraki szárnyához csatlakozó külföldiek érkeztek.