Izraeli kiképzést kapnak az iraki kurd biztonsági erők

2005.12.01. 21:20

Izraeli biztonsági cégek emberei képeznek ki kurd biztonsági erőket egy titkos észak-iraki bázison - írta csütörtöki számában a Jediót Ahronót izraeli napilap.

Izraeli magáncégek az elmúlt másfél évben titkos kiképzőközpontot állítottak fel Észak-Irakban, és több tucat szakértőt küldtek oda. Erre az iraki kurd regionális kormányzattal kötöttek több millió dollár értékű szerződést. A szakértők fegyverek használatára, önvédelemre és terrorellenes hadviselésre tanítják a kurd erőket - írta a lap.

Az izraeli külügyminisztérium kétkedve fogadta a cikket. "Tudomásom szerint egyáltalán nincsenek izraeliek Kurdisztánban" - mondta Mark Regev külügyi szóvivő. Mivel Izrael és Irak között formálisan hadiállapot van érvényben, az izraelieknek tilos Irakba utazniuk - mondta. Irak és Izrael nem tart fent diplomáciai kapcsolatok egymással, s Irak egyike azoknak az arab államoknak, amelyek formálisan hadban állnak Izraellel.

A Jediót Ahronót nem nevezte meg az értesülés forrását, csak képeket közölt, amelyeken állítólag kurdok fegyveres kiképzésében részt vevő izraeliek láthatók egy meg nem nevezett helyszínen. A széles körű autonómiát élvező észak-iraki kurd hatóságok állítólag az al-Kaida terrorszervezet támadásától félve tartják titokban a bázist.

KAPCSOLÓDÓ CIKK