A NATO cáfolja koszovói titkos börtön létezését

2005.12.01. 0:04

A NATO szerdán visszautasította azokat a vádakat, hogy az általa irányított koszovói békeerő, a KFOR egyik támaszpontján titkos börtön működött volna.

Amióta a The Washington Post című amerikai lap november elején megírta, hogy a CIA állítólag titkos börtönökkel rendelkezett kelet-európai országokban, ahol terrorizmussal vádolt személyeket őriztek, ez a téma sok politikus és egyes lapok számára mindennél fontosabb kérdéssé vált. Az üggyel már foglalkozik az Európa Tanács (ET), ennek ellenére az Európai Parlament több képviselője szerdán újból bírálta az Európai Bizottságot azért, hogy nem lép az ügyben.

Az ET hamarosan távozó emberi jogi biztosa, Alvaro Gil Robles a Le Monde című francia napilap egyik múlt heti számában azt nyilatkozta, hogy ő a guantánamóihoz hasonló fogolytáborban járt 2002 szeptemberében a NATO fennhatósága alá tartozó koszovói Bondsteel amerikai támaszponton. Gil Robles szerint a hely Guantánamo rekonstrukciójának tűnt kicsiben: tizenöt-húsz foglyot látott a szögesdróttal körbevett kis házakba bezárva, akik a guantánamói foglyokhoz hasonlóan narancssárga ruhát viseltek. Ugyanakkor elismerte, azt nem tudja megmondani, hogy a Bondsteel támaszpontot "az Afganisztán, Közel-Kelet, Európa és Guantánamo között közlekedő fogolyszállító CIA-repülők is használták-e".

A NATO egyik név nélkül nyilatkozó illetékese szerdán Brüsszelben hangsúlyozta: semmi kétségük nincs afelől, hogy ez a létesítmény mindig is megfelelt a kritériumoknak. Mint hozzátette, az itteni foglyok rendszeresen fogadtak látogatókat, ügyvédeiket vagy a Vöröskereszt képviselőit. A KFOR egy korábbi parancsnoka pedig kijelentette: ha csak nem volt süket és vak, akkor egyértelműen állíthatja, hogy a támaszponton csak olyanokat tartottak fogva, akik a KFOR hatáskörébe tartoztak. Korábban már az amerikai katonai hatóságok is leszögezték, hogy a támaszponton nem létezett semmilyen titkos börtön.

A Pristina közelében lévő Bondsteel-tábor az amerikaiak fő támaszpontjának számított Koszovóban: volt idő, amikor hatezer katona állomásozott itt. Az itt lévő börtön volt a legjelentősebb, a KFOR fennhatósága alá tartozó ilyen létesítmény a Szerbiához tartozó tartományban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK