Elraboltak, majd elengedtek két ENSZ-alkalmazottat a Gázai övezetben

2005.07.29. 20:00

Álarcos fegyveresek elraboltak, majd később elengedtek két ENSZ-alkalmazottat, egy ausztrál nőt és egy palesztin férfit péntek délután Gázában - közölték szemtanúk és ENSZ-vezetők.

"Két alkalmazottunkat, egy ausztrál nőt és egy palesztin férfit raboltak el fegyveres férfiak Gázában az egyik szálloda elől" - közölte Háled Sarvan, az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) palesztin missziójának vezetője. Szemtanúk megerősítették, hogy a két elrabolt személy egy férfi és egy nő volt.

A két ENSZ-alkalmazottat gépkocsijukból kirángatták, és egy rendszám nélküli gépkocsiban ismeretlen helyre szállították. A rendőrség feltételezése szerint a tettesek egy palesztin biztonsági tiszt klánjának tagjai, akit csütörtökön elraboltak az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin szervezet fegyveresei. Az ENSZ-alkalmazottakat feltehetően azért rabolták el, hogy elérjék a tiszt szabadon engedését.

Mint később kiderült, a két ENSZ-alkalmazottat a biztonsági tiszt családja rabolta el annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak a Palesztin Hatóságra, hogy garantálja elrabolt hozzátartozójuk biztonságát és szabadon engedését. A család saját bevallása szerint vendégként bánt a két tússzal, akiket semmilyen veszély nem fenyegetett.

A túszokat pár óráig tartották fogva, majd Mahmud Abbász palesztin vezető hivatalához vitték őket, így fogalmazva meg éles kritikát az erőszak ellen.