Elfogták mind a négy londoni merénylőt

2005.07.29. 20:01

Brit rendőri forrás szerint a Scotland Yard úgy véli, hogy a július 21-i sikertelen londoni merényletkísérletek mind a négy feltételezett elkövetője az őrizetébe került a Nagy-Britanniában és Olaszországban végrehajtott rajtaütések során. A névtelenül nyilatkozó rendőri illetékessel ellentétben a Scotland Yard hivatalosan csak az egyik gyanúsított elfogását erősítette meg.

A London nyugati részén pénteken őrizetbe vett két férfi közül az egyik a 27 éves Muktar Said-Ibrahim, akiről feltételezik, hogy július 21-én fel akarta robbantani magát a 26-os számú buszon a kelet-londoni Hackney negyedben. Az elfogott személy maga is ezen a néven azonosította magát - közölte Peter Clarke, a Scotland Yard terrorellenes harcra szakosodott osztályának vezetője.

A London nyugati részén elfogott másik személy azt mondta, hogy Ramzi Mohammednek hívják - közölte továbbá Clarke. Többet nem mondott róla, nem erősítette meg, hogy ő is a merényletkísérletek gyanúsítottja lenne. A névtelenül nyilatkozó rendőri illetékes azonban azt mondta tudósítóknak, hogy Mohammedet gyanúsítja a rendőrség az Oval metróállomás közelébe tervezett robbantásos merénylet kísérletével.

A Rómában őrizetbe vett Hussain Osmanról csak annyit mondott Clarke, hogy személye "érdekli" az ügyön dolgozó nyomozókat, ezért Nagy-Britannia még ezen a héten kérni fogja kiadását. Negyedik társukat még szerdán fogták el Birminghamben. Clarke óvott az elbizakodottságtól. Kijelentette: a nyomozásban elért haladás ellenére sem múlt el a veszély, a terrorfenyegetés fennmaradt.

A római letartóztatott Osman Hussain, egy szomáliai származású brit állampolgár, akit azzal vádolnak, hogy ő telepített robbanószerkezetet a nyugat-londoni Shepherd's Bush metróállomás területén. A 27 éves férfi az ANSA olasz hírügynökség értesülése szerint úgy bukott le, hogy a britek továbbították olasz kollégáiknak a gyanúsított sógorának mobilszámát, amelyet Hussain menekülése alatt többször hívott. Az olasz hatóságok így nyomon követhették a gyanúsított útját Londonból Milánón és Bolognán át Rómáig. Az olasz hírügynökség tudni véli, hogy a férfival együtt őrizetbe vették Rómában a testvérét is.
Londonban a város több pontján egyidejűleg végrehajtott több rendőrségi műveletben három személyt tartóztattak le a július 21-i londoni merényletkísérletekkel összefüggésben. Rendőrségi közlés szerint rajtaütések célpontja volt két nyugat-londoni lakás Notting Hill és North Kensington negyedekben. Az egyik címen két férfit, a másik helyszínen további egy személyt fogtak le a rendőrök, akik szemtanúk szerint golyóálló mellényt viselve, géppisztollyal a kezükben, gázmaszkkal az arcukon rontottak be az előzőleg bekerített lakásokba. Hírek szerint Nottingham Hillben több robbanás történt, és lövések is eldördültek.

Rendőrségi akciót hajtottak végre a Liverpool Street vasút- és metróállomáson is. Itt két nőt tartóztattak le, de egyelőre nem lehet tudni, mivel gyanúsítják őket. A London szívében fekvő, lezárt állomáson a rendőrség egy elhagyott, gyanús csomagra bukkant, s értesülések szerint arra készült, hogy ellenőrzött robbantást hajt végre a helyszínen. Eddig húsznál is több személyt fogott le a brit rendőrség a július 21-i, lényegében sikertelen merényletkísérletekkel összefüggésben.

A Scotland Yard időközben spekulációnak nevezte, és visszautasította azokat a jelentéseket, melyek szerint elfogták a Londonban július 7-én elkövetett véres pokolgépes merényletek koordinátorát, egy 30 éves indiai származású brit állampolgárt, bizonyos Harún Rasíd Aszuatot. Az amerikai sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint a Dél-afrikai Köztársaságban akadtak nyomára a férfinak, akit jelenleg Zambiában őrizetben tartanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK