Csökkentik az amerikai hadsereg létszámát Bajorországban

2005.07.29. 19:14

Még idén nyáron megkezdi az Egyesült Államok a Bajorországban állomásoztatott első gyalogoshadosztályának kivonását - jelentették be pénteken.

A hadosztályt az - idén ősszel kezdődő - 2006-os amerikai költségvetési év végéig áthelyezik jelenlegi würzburgi főhadiszállásáról a texasi Fort Riley támaszpontra, és egy kisebb, jobb csapásmérő képességgel rendelkező egységgel pótolják - közölte az amerikai hadsereg. A csapatcsökkentés nyomán 11 bázist ürítenek ki.

Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint a kivonás 6100 katonát, 11 ezer családtagot és mintegy kétezer fős polgári személyzetet érint. A létszámcsökkentést a hadosztály Vilseckben szolgáló 3. dandárjánál kezdik.

A szárazföldi erők kötelékében jelenleg mintegy 62 ezer amerikai katona állomásozik Európában, ebből 57 ezer Németországban. Az amerikai katonai vezetés az elkövetkező öt-tíz évben 24 ezerre akarja csökkenteni európai csapatainak létszámát, a megváltozott stratégiai követelményekre válaszoló globális haderő-átcsoportosítása keretében. Ez lesz a legnagyobb amerikai átcsoportosítás a második világháború óta.