25 katonát ölt meg egy iraki öngyilkos merénylő

2005.07.29. 15:06

Egy észak-iraki katonai toborzóközpont közepén röpítette magát a levegőbe egy öngyilkos merénylő. A robbanásban legkevesebb huszonöt ember vesztette életét.

Az első jelentések szerint legkevesebb huszonöt ember halálát okozta péntek délután egy öngyilkos merénylő az észak-iraki Moszul közelében, aki egy katonai toborzóközpont területén röpítette magát a levegőbe - jelentette be a rendőrség. A támadásban, amelyet a szíriai határtól nem messze fekvő Rabía városában hajtottak végre, harmincöt további személy sérüléseket szenvedett - mondta Szaíd Ahmed dandártábornok. A sebesültek egy részét a moszuli kórházba szállították.

A merényletet a központ őrzött udvarán hajtották végre kiképzőgyakorlaton részt vevő újoncok között, ezért a rendőrség arra gyanakszik, hogy az őrök közül néhányan szándékosan beengedhették a katonák között elvegyülő robbantót.

A település az iraki fővárostól 370 kilométerre északra található a Moszulba vezető országút mentén, mintegy 10 kilométerre a szíriai határtól. Rendőrök és a hadsereg újoncai gyakran esnek a felkelők áldozatául Irakban. Az utóbbi hónapokban az autóbombákkal elkövetett robbantásokhoz képest egyre gyakoribbakká váltak az olyan támadások, amelyeket öngyilkos merénylők testükre erősített pokolgépekkel hajtanak végre.

Az Egyesült Államok kiemelten kezeli az iraki katonák és rendőrök gyors kiképzését abban a reményben, hogy hozzájárulnak a nagyobb közbiztonság megteremtéséhez, aminek köszönhetően az amerikai és más külföldi csapatok már a jövő évben megkezdhetik kivonulásukat az arab országból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK