Kisebbségi kormánya van Bulgáriának

2005.07.27. 20:28

Bizalmat kapott a bolgár parlamentben szerdán a szocialista párti Szergej Sztanisev kijelölt miniszterelnök, de a mindössze egyfős többség komoly bizonytalanságokat vetít előre az Európai Unióba törekvő balkáni országban.

A szavazás eredménye 120:119 volt a 240 fős parlamentben. A törvényhozásnak még külön jóvá kell hagynia a két párt alkotta koalíciós kormány összetételét is. A koalíciónak 116 képviselője van, azaz öttel kevesebb az egyszerű többségnél. Sztanisev abban bízik, hogy a nemzeti egység jeleként más képviselők is a kormányára adják szavazatukat.

A bizalmi szavazást már kedden le kellett volna bonyolítani, de az ellenzéki pártok kivonultak arra hivatkozva, hogy a parlamenti elnök megsértette az ügyrendi szabályokat. A kivonulás arra utal, hogy ha megkapja is a kormány a bizalmat, akkor is nagyon sérülékeny marad.

A szocialisták azzal az ígéretükkel kerültek ki legerősebb pártként a júniusi választásokból, hogy azonnal hazahívják Irakból az ott bevetett bolgár katonákat, a fő feladatuk azonban az lesz, hogy elérjék Bulgária belépését az Európai Unióba a tervezett időpontban, 2007-ben. Az unió már figyelmeztette Bulgáriát, hogy ha a szükséges reformokat nem hajtja idejében végre, akkor a csatlakozása 2008-ra halasztódhat.

Sztanisev Ukrajnában született, s orosz állampolgárságát 1996-ig megőrizte. A rendszerváltás küszöbén, 1989-ben lépett be a Bolgár Kommunista Pártba, amelynek 2002-re lett a vezetője a reformista szárny képviseletében.