Csak feltételezni lehet Phenjan nukleáris erejét

2005.07.27. 18:56

Észak-Korea nyolc vagy akár több atombomba előállításához szükséges hasadóanyagot is felhalmozhatott, Washington ezért is akar minél hamarabb véget vetni Phenjan nukleáris törekvéseinek - olvasható a The New York Times szerdai számában.

A liberális lap szerint az észak-koreai atomprogramról kezdődött egész tárgyalási sorozat összeomolhat, ha a héten kezdődött negyedik fordulóban sem születik eredmény. Az előző három fordulóban a felek nem tudtak áttörést elérni.

A The New York Times szerint a Bush-kormányzat újfajta rugalmasságot tanúsít azzal az érzékeny kérdéssel kapcsolatban, hogy milyen jellegű és ütemezésű segélyeket lehet majd nyújtani a kommunista államnak, ha az beleegyezik nukleáris fegyverkezési programja leállításába.

Washingtoni források szerint az Egyesült Államok a 2003-ban Líbiával szemben alkalmazott taktikához folyamodik. A fokozatosság elvére építő akkori egyeztetések eredményeként az arab ország vezetője, Moammer el-Kadhafi ezredes úgy döntött, felszámolja nukleáris programját. Észak-Korea nukleáris létesítményei azonban a líbiaiaknál sokkal régebbiek, jóval fejlettebbek, és lényegesen jobban el vannak rejtve.

Bár a legtöbb amerikai lap a hatoldalú tárgyalások kedvező légköréről írt, a New York-i lap hangsúlyozza: az amerikai "szavakat szavakért, tetteket tettekért cserébe" hozzáállást nehéz lesz érvényesíteni. Észak-Korea lépésről lépésre történő, teljes leszerelésének ugyanis az ellenőrizhetőség a legfőbb akadálya. Az Egyesült Államoknak szinte nincs tudomása arról, hogy hol folynak az észak-koreai nukleáris fejlesztések, ezért ragaszkodnia kell majd ahhoz, hogy a leendő ellenőrök az ország minden zugát átkutassák. Alig hihető, hogy Phenjan ebbe belemegy - írta a The New York Times.

KAPCSOLÓDÓ CIKK