Erős földrengés az indiai Nikobar-szigeteken

2005.07.24. 19:48

Nagyerejű, a Richter-skála szerint 7,2-es  földrengés rázta meg vasárnap este az Indiához tartozó Nikobar-szigeteket. Károkról egyelőre nem érkezett hír. Thaiföldön először szökőárriadót rendeltek el, később azonban azt lefújták.

A 7,2 fokos földrengéssel sújtott Nikobar-szigetcsoport alig 450 kilométerre fekszik az indonéz Szumátra szigetén lévő Banda Acehtől, ahol tavaly december 26-i szörnyű szökőár epicentruma volt.

Thaiföldön szökőárriadót rendeltek el abban a hat déli tartományban, köztük a turistaparadicsomnak számító Phuketben, Phang Ngában, Krabiban és Szatunban, amelyekre tavaly lesújtott a cunami. A központ közép-európai idő szerint 19.12-re jelezte előre az első várható szökőárhullámot Phuketnél, ez azonban a jelzett időben nem következett be. Később a szökőárriadót lefújták. Phuket 660 kilométerre fekszik a thaiföldi szeizmológusok szerint a földrengés epicentrumától.

Ugyanakkor az indiai hatóságok nem rendeltek el riadókészültséget, amiként a Srí Lanka-iak sem. Az Andamán és Nikobar-szigeteken decemberben mintegy 3000-en lelték halálukat a szökőárban. A dél-ázsiai természeti katasztrófa közel 227 ezer áldozatot követelt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK