Brazil férfit lőtt le tévedésből a brit rendőrség

2005.07.23. 19:06

Nem volt köze a londoni merényletekhez annak a férfinak, akit angol rendőrök pénteken lőttek le a metróban. A tévedésből lelőtt férfi egy 27 éves brazil villanyszerelő volt. A tévedést elismerte a Scotland Yard. A történtek miatt a brazil kormány magyarázatot vár a brit hatóságoktól, brit jogvédő szervezetek pedig vizsgálatot követelnek.

A londoni rendőrség szombaton megerősítette a BBC azon értesülését, hogy emberei egy brazil állampolgárt lőttek le pénteken a brit fővárosban. A Scotland Yard már korábban beismerte, hogy véletlenül végeztek a 27 éves Jean Charles de Menezes-szel, a férfinek semmi köze sem volt a csütörtöki merényletkísérletekhez. A Minas Gerais brazil szövetségi államból származó fiatalember három éve, állandó lakhatási engedéllyel élt Londonban, és ott villanyszerelőként dolgozott.

 

A Scotland Yard azt állította, hogy a tévedésből lelőtt áldozat a július 21-i merényletekkel összefüggésben megfigyelés alatt álló épületből lépett ki. A nyomozók követték a földalatti állomásáig. Ruházata és viselkedése szerintük még gyanúsabbá tette őt. Ezután civil ruhás rendőrök a metróállomáson lelőtték az előlük menekülő és elmondásuk szerint nekik nem engedelmeskedő férfit. Szintén szemtanúk szerint egy rendőr közvetlen közelről öt golyót lőtt ki a földön fekvő személyre.

 

A Scotland Yard sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, valamint elnézést kért a brazil férfi családjától. A férfi unokatestvére a BBC-nek elmondta: "A bocsánatkérések nem elegendőek. Az unokatestvérem halálát a rendőrök inkompetens, hozzá nem értő viselkedése okozta." A férfi nagyanyja szerint pedig minden ok nélkül nézték a férfit terroristának.

 

A brazil kormány szombaton magyarázatot kért a brit hatóságoktól arra, hogy miért lőtték le a a rendőrök a férfit. A brazil politikai vezetés megrökönyödését fejezte ki a "szánalmas gyilkosság" kapcsán, és ezért követeli, hogy a brit illetékesek adjanak számot a fiatalember megölése körülményeinek legapróbb részleteiről is.

 

Iqbal Sacranie, a Nagy-Britanniai Muzulmánok Tanácsának elnöke vasárnap közölte: megérti ugyan a rendőrségre nehezedő nyomást, az azonban megengedhetetlen, hogy ártatlan embereket túlbuzgóságból gyilkoljanak meg. Szombaton egy másik, radikálisabb muzulmán szervezet, a Nagy-Britanniai Muzulmánok Egyesülete (MAB) adott hangot felháborodásának a rendőrség tévedése miatt. "Rémisztő, hogy az emberek ezután félni fognak kimenni az utcára"- nyilatkozta a BBC-nek Azzam Tamimi, a MAB szóvivője. Az emberi jogokat sértik a terroristák is és azok is, akiknek az lenne a feladata, hogy elfogják a terroristákat" - tette hozzá. Liberty brit emberjogi szervezet pedig átfogó vizsgálatot követelt a történtek után

 

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK