90 embert vettek őrizetbe az egyiptomi merényletek miatt

2005.07.23. 8:59

Legalább 88 halálos áldozata és több mint 200 sebesültje van annak a robbantás-sorozatnak, amely az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyen történt szombatra virradó éjjel. A robbantásoknak nyolc külföldi áldozata van, a merényleteket egy al-Kaida csoport vállalta magára. Vasárnapig a rendőrség több mint 90 embert vett őrizetbe a merényletekkel kapcsolatban.

Az egyiptomi hatóságok vasárnap délelőttig még semmilyen "forró nyomra" nem bukkantak a szombati terrorcselekmények kapcsán, annak ellenére, hogy vasárnap délig több mint hetven személyt vettek őrizetbe a szonbati merényletsorozattal összefüggésben. Egyelőre azonban nincs bizonyíték arra, hogy a szóban forgó személyek kapcsolatban álltak-e a terroristákkal.

Szombat hajnalban szinte egy időben robbant több bomba is Sarm-es-Sejkben, a népszerű vörös-tengeri üdülőhelyen. A detonációknak legalább 88 halálos áldozata, és több mint 200 sebesültje van. Az áldozatok között több külföldi is van, az egyiptomi rendőrség egy neve mellőzését kérő illetékese szerint két brit, két olasz, egy ukrán, egy orosz, egy holland és egy izraeli arab vesztette életét. A cseh külügyminisztérium ugyanakkor egy cseh állampolgár haláláról is tud. A római külügyminisztérium eddig egy olasz állampolgár halálát erősítette meg. Az egyiptomi forrás szerint harminc holttestet még nem sikerült azonosítani.

Más jelentések szerint legalább egy izraeli egy orosz és egy ukrán állampolgár megsérült. A brit külügyminisztérium szombaton megerősítette, hogy brit állampolgárok is vannak az áldozatok között, szám szerint nyolcan. A madridi külügyminisztérium szerint három spanyol turista sérült meg a robbanásokban. A kairói idegenforgalmi minisztérium szóvivője szerint 13 olasz állampolgár és 15 más külföldi van a sebesültek között. Az olasz külügyminisztérium szerint ugyanakkor tíz olasz sérült meg könnyebben. A halottak és sebesültek között egyiptomi, brit, holland, francia, spanyol, kuvaiti és katari állampolgárok is vannak.

Két al-kaidás szervezet is vállalta a felelősséget

A merényleteket két társaság is magára vállalta. Legutóbb az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő, magát az al-Kaida szíriai és egyiptomi csoportjának nevező Abdullah Azzám Brigádok közölte, hogy "szent harcosai" vették célba a Ghazala Gardens szállodát és az óvárosi bazárt az egyiptomi üdülőhelyen.

Az Abdullah Azzám Bridágok a tavaly október 7-én Tábában és Rász-Sitánban végrehajtott robbantások elkövetőjeként is jelentkezett, és az április végén Kairóban végrehajtott robbantást és egy turistabusz elleni fegyveres támadást ugyancsak magára vállalt. Mint közölték, "a mártír Abdullah Azzám Brigádok szent harcosainak sikerült megsemmisítő támadást mérni a keresztesekre, cionistákra és a hitehagyott egyiptomi rezsimre Sarm-es-Sejkben. (...) Megerősítjük, hogy ez a hadművelet válasz volt azokra a bűncselekményekre, amelyeket az Irakban, Afganisztánban és Csecsenföldön muzulmánok vérét ontó 'nemzetközi gonosz' erői követnek el. Hangosan és világosan kijelentjük, hogy az egyiptomi kínvallatók ostorcsapásai nem fognak megfélemlíteni bennünket, és nem fogjuk eltűrni testvéreink sínai földjének megszentségtelenítését".

Korábban "az al-Kaida levantei és egyiptomi csoportja" is kiadott egy közleményt, melyben magukra vállalták az merényleteket. Egyik közlemény hitelességét se lehet ellenőrizni.

Hoteleket, bazárt robbantottak

Az első pokolgép a bazárban lépett működésbe, ezt legalább két robbanás követte a zsúfolt Naama öböl térségében, ahol többek között autóba rejtett pokolgép rombolta le a négycsillagos Ghazala Gardens Hotel homlokzatát. A rendőrség szerint három, más beszámolók szerint négy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant, korábbi jelentések hét detonációról szóltak.

A legnagyobb pusztítás a már említett hotelben történt, ahova a merénylő egyszerűen csak behajtott robbanószerrel megrakott autójával. Egy szemtanú szerint "Egy öngyilkos robbantó áttörte a hotel bejárata előtti torlaszt. Egy biztonsági alkalmazott megpróbálta megállítani, de az tovább hajtott a recepció felé, és akkor hatalmas robbanás történt". A hotel homlokzatának nagy része összedőlt számos embert maga alá temetve.

Forrás: EPA
A Ghazala Gardens Hotel

Az egy közeli mulatóhelyen ülő Fabio Bersone szerint "Mindenütt törmelék volt, a hotel eleje teljesen eltűnt, és jó néhány emberi test feküdt a szálló előtt az úton - nem tudom, hogy halottak voltak-e, vagy súlyos sebesültek" - idézte a BBC News. Egy másik autóbomba néhány száz méterrel odébb, a Mövenpick Hotel és népszerű éjszakai mulatók közelében, egy parkolóban robbant, ugyancsak komoly károkat és veszteségeket okozva.

Az öreg piacon történt detonáció két és fél kilométerre volt a Naama-öböltől. Itt legalább 17 ember - feltehetően egyiptomi alkalmazottak vesztették életüket, akik éppen egy kávézó előtt gyülekeztek. Egy közeli étterem tulajdonosa, Jehja Mohamed szerint "Láttam, ahogy a levegőbe repül egy autó, és emberek rohannak. Nem hiszem, hogy valaha is elfelejtem, ami történt. Ez egy hatalmas csapás az itteni turizmusra."

Biztonsági források közölték, hogy a szombaton felrobbantott gépkocsik közül legalább egynek nem szokványos rendszáma volt, ami arra utal, hogy az izraeli határon érkezett Tábánál a Sínai-félszigetre. Izrael a múlt hónapban többször figyelmeztette állampolgárait, hogy a nőtt a merényletek veszélye a félszigeten.

Fokozott biztonsági intézkedések

Fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe szombaton a kairói nemzetközi repülőtéren a vörös-tengeri Sarm-es-Sejkben elkövetett kora hajnali robbantások után. A repülőtér épületében és a oda vezető utakon növelték a biztonsági erők létszámát és kutyás őröket is felvonultattak. A be- és kiutazók csomagját alaposan ellenőrzik, ellenőrzésnek vetik alá az utasokat kísérő, illetve fogadó személyeket is.

A robbantások nyári üdülési szezon csúcspontján történtek a Sínai-félszigeten található városban. Különösen izraeli, jordániai, európai és egyiptomi turisták körében népszerű a térség. Magyar utazási irodák is szerveznek utakat a városba és környékére.

Áprilisban három turista halt meg többen megsebesültek, amikor két robbantást követtek az egyiptomi fővárosban. Tavaly október 7-én a Sinai-félszigeten lévő Taba Hilton szállodája és két tengerparti étterem ellen végrehajtott robbantásban összesen 34-én vesztették életüket. Habib al-Adeli belügyminiszter nem zárja ki a kapcsolatot a sarm-es-sejki robbantások és tavaly októberi merényletek között.

Az izraeli hadsereg felajánlotta segítségét Egyiptomnak az áldozatok mentésében és felkutatásában. E célra különleges mentőegységeket helyeztek készültségbe. Jelenleg mintegy tízezer izraeli nyaral a Sinai-félszigeten.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK