Pokolgépek robbantak Sarm-es-Sejkben

2005.07.23. 1:22

Legkevesebb 30 halálos áldozata és mintegy 100 sebesültje van a szombatra virradóra az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyen történt robbantásoknak - közölte a rendőrség.

A vörös-tengeri üdülőhely rendőrsége elmondta, hogy a szinte egyidejűleg történt detonációk száma három és hét között volt, de a robbanások okát nem közölte. Korábbi hírügynökségi értesülések szerint négy, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Sarm-es-Sejkben és a Naama-öbölben, ahol több szálloda található. A detonációk következtében ablakok törtek ki, füst és lángok csaptak fel - közölték szemtanúk. A robbantások nyári üdülési szezon csúcspontján történtek a Sinai-félszigeti városban, a rendőrség feltételezése szerint az áldozatok között több külföldi állampolgár is lehet.

Az első sarm-es-sejki robbantás, amely röviddel éjfél után történt, több mint egy kilométerre elhallatszott - közölte egy szemtanú. Elmondta, hogy negyedóra múlva két másik detonációt lehetett hallani a hat kilométerre távolabb fekvő Naama-öböl irányából. Helyi lakosok szerint a késői időpont ellenére a bazárban valószínűleg nagy volt a forgalom.

Áprilisban három turista halt meg többen megsebesültek, amikor két robbantást követtek az egyiptomi fővárosban. Tavaly október 7-én a Sinai-félszigeten lévő Taba Hilton szállodája és két tengerparti étterem ellen végrehajtott robbantásban összesen 34-én vesztették életüket.