16 sérült a Tokió közelében kitört földrengésben

2005.07.23. 10:29

Erős földrengés rázta meg helyi idő szerint szombat délután Japán keleti részét, legalább 16 ember könnyebben megsérült és kisebb anyagi károk is keletkeztek, szökőárveszély azonban nem áll fenn a tokiói meteorológiai intézet szerint.

A meteorológiai intézet a Richter-skála szerint 6-os erősségűre módosította a korábban 5,7-es erősségűnek megadott földmozgás nagyságát, amely miatt a fővárosban rövid időre leállították a vasúti és légi közlekedést. A földlökések epicentruma 90 kilométerre a föld alatt volt a Tokió közvetlen szomszédságában fekvő Csiba prefektúra északnyugati részén.

A Tokió északi határában fekvő Szaitama prefektúrában egy bevásárlóközpont öt vevője sérült meg könnyebben, miután rájuk zuhant egy cégtábla - jelentette a Kyodo japán hírügynökség. Médiabeszámolók szerint öt további személy a fővárosban sérült meg, mert a földmozgás miatt elestek, szétrepülő üvegszilánkok vágták meg őket vagy égési sérülést szenvedtek; a további sérülések körülményei nem ismertek. A miniszterelnöki hivatalban válságtörzs alakult a helyzet felmérésére.

Tokióban egy tízméteres daru ráomlott egy épületre, megrongálva a ház tetejét, de sérüléseket nem okozott. Az Aszahi magántelevízió legalább két kisebb háztartási tűzesetről számolt be, amely a földrengés nyomán ütött ki.

A földlökéseket hosszú időn át érezni lehetett a japán fővárosban: megremegtek az épületek, a könyvek leestek a polcokról, a felhőkarcolókban megálltak a liftek, az utcákon mentőautók szirénája visszhangzott.

Tokió nemzetközi repülőterét, a Naritát és a Haneda légi kikötőt néhány percre lezárták, hogy ellenőrizzék, nem rongálódtak-e meg a kifutópályák. A Tokió és Sizuoka között közlekedő Sinkanszen szuperexpresszt óvintézkedésből átmenetileg ugyancsak leállították, akárcsak a tokiói metrót és az elővárosi vonatokat. A tokiói villamos művek közölte, hogy a fővárosban elektromos létesítmények nem rongálódtak meg az utóbbi évek egyik legerősebb földmozgásában.

Japán négy tektonikus lemez találkozópontján fekszik, ami miatt a világ egyik leginkább földrengésveszélyes térségének számít és évente több ezer földlökést szenved el, fővárosát bármely pillanatban romba döntheti egy óriási földmozgás.