Újabb hajsza Londonban

2005.07.22. 7:40

Gőzerővel keresik a négy újabb robbantót a brit hatóságok. Egyebek mellett biztonsági kamerák felvételeit és egy megszerzett, fel nem robbant pokolgépet is vizsgálnak. Az eddigi őrizetbe vételeknek ugyanakkor nincs köze a robbantásokhoz. A csütörtöki merényletkísérletek sokban hasonlítottak a két hete elkövetett robbantásokhoz, ám ezúttal kudarcot vallottak a merénylők: senki nem vesztette életét.

Megint hajszát folytat a brit rendőrség az újabb csütörtöki metrórobbantások elkövetői után. A nyomozók a biztonsági kamerák felvételei, a szemtanúk beszámolói és az egyik robbanószerkezet alapján igyekeznek bizonyítékokat találni, és az elmenekült elkövetők nyomára bukkanni. Eddig két férfit fogtak el, de az egyiket más szabadon is engedték, és az is bizonytalan, hogy a másiknak is köze lenne az eseményekhez.

A négy, öngyilkos merényletre készülő férfi a két héttel ezelőtti merényletsorozatot másolta le, amikor három metrószerelvényen és egy buszon próbálták meg felrobbantani a hátizsákjaikba rejtett pokolgépeket. A szerkezetekben ugyanaz a robbanószer volt, mint amit július 7-én is használtak a merénylők, ráadásul állítólag annyira hasonló, hogy nem kizárt: ugyanott állították elő őket. Három elkövetőnél hasonló mennyiségű robbanószer volt, mint amennyit két hete robbantottak, csupán negyediknél volt kevesebb, amit a jelentések szerint egy műanyagdobozba rejtettek.

Az újabb robbantók a Warren Street, a Shepherd's Bush és az Oval metróállomásokon, illetve a  kelet-londoni Shoreditchben, a 26-os buszon próbálkoztak. A pokolgépeknek azonban csupán a detonátorai léptek működésbe, maga a robbanószer nem robbant be. Szemtanúk szerint az egyik helyszínen, a dél-londoni Oval metróállomáson a merénylő úgy is megpróbálta felrobbantani bombáját, hogy kézifegyverrel belelőtt a hátizsákba. Amikor így sem járt sikerrel, a mozgólépcsőn felrohanva elmenekült. Három közelben álló szemtanúnak ugyanakkor sikerült lerángatnia róla a hátizsákot, amivel jelentős bizonyítékot szereztek. Egy volt kormányzati titkosszolgálati elemző egyenesen "törvényszéki főnyereménynek" nevezte, hogy a bombát sikerült megszerezni, így alaposan tanulmányozhatják.

A helyi idő szerint kora délután fél egy körül történt robbantás-kísérleteknek egy súlyosabb sérültje van. A hatóságok számos utcát lezártak, és kiürítették a metróhálózat több szakaszát is a robbantások után, ám az elkövetők egérutat nyertek. Eddig két embert tartóztattak le, de egyiküknek feltenhetően nincs köze a merényletekhez.

Az újabb robbantások számos momentumban hasonlóak a két hete július hetedikén elkövetett, 56 halálos áldozatot követelő merényletsorozathoz. A hasonlóságok ellenére ugyanakkor egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a két merénylet között közvetlen összefüggés lenne - közölte Sir Ian Blair londoni rendőrfőnök. A Times ugyanakkor egy rendőrségi forrásra hivatkozva azt írja, hogy az újabb támadásokat a merénylők egy második hulláma követte el, és a felhasznált robbanószer azonossága miatt egyértelmű kapcsolat van a két merénylet között.

Hasonlóságok:
A brit médiában csak 7/7-kén emlegetett két hete történt merényletsorozatban, és a most csütörtökiben ugyanolyan robbanószert alkalmaztak, és ugyanúgy hátizsákokba rejtették a pokolgépeket az elkövetők. Hasonló volt a robbanószer mennyisége és a helyszínválasztás is: három metrószerelvényen, és egy buszon követték el tettüket, mindannyian csütörtökön. Hasonlóság még, hogy mind a nyolc robbantó öngyilkos merényletet tervezett elkövetni.

Különbségek:
A legfontosabb különbség, hogy az újabb robbantóknak nem sikerült működésbe hozniuk a robbanószerkezeteket, így nincsenek halálos áldozatok, csupán egy súlyosabb sérültje van az eseteknek. Különbség az is, hogy most csütörtökön a reggeli csúcsforgalom helyett kora délután próbálkoztak. Számottevő különbség még, hogy míg a 7/7-i robbantók közös pontból kiindulva, egymással kapcsolatban lévő metrószerelvényeken (illetve buszon) robbantottak, addig ez a mostaniról nem mondható el. Ha a londoni metrótérképen két hete történt merényleteknek a helyeit egyenes vonalakkal összekötik a kiindulási ponttal, küllőrendszerhez hasonlatos képet kapni, középpontban a kiindulási helyszínként szolgáló King's Cross állomással. A 21-ieknek ugyanakkor nincs ismert közös kiinduló pontja, és merényletkísérletek helyszínei is sokkal távolabb vannak egymástól.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK