Ugyanazzal a robbanóanyaggal próbáltak robbantani

2005.07.22. 1:44

Nem hivatalos értesülések szerint a csütörtökön megkísérelt újabb, ezúttal sikertelen londoni merényletsorozatban ugyanazt a robbanószert használták, mint a két hete elkövetett, legalább 56 halálos áldozattal járó terrorcselekmények során. Ugyancsak nem megerősített hírek szerint a Scotland Yard őrizetbe vett egy személyt a csütörtöki incidensekkel kapcsolatban.

A BBC tévé éjszakánként sugárzott, Newsnight című napi politikai hírmagazinja csütörtökön biztonsági forrásokat idézve azt közölte, hogy a merénylőjelöltek által hátrahagyott hátizsákokban triaceton-peroxid (TATP) alapú pokolgépek voltak. Rendőrségi adatok szerint a július 7-i támadássorozat elkövetői is ilyen robbanószert alkalmaztak, és ez ugyanaz a robbanóelegy, amilyent a "cipőbombás" al-Kaida-terrorista, Richard Reid is használt.

A brit állampolgárságú Reid 2001 decemberében, nem sokkal a New York-i és washingtoni merényletek után, a cipőjébe rejtett robbanóanyaggal próbálta felrobbantani az American Airlines Párizsból Floridába tartó Boeing 767-es repülőgépét, de nem járt sikerrel, mert az utasok és a személyzet tagjai lefogták. Reidet azóta életfogytig tartó börtönre ítélték az Egyesült Államokban.

A brit terrorelhárítást már az első londoni merényletek után is erősen aggasztotta ennek a rendkívül erős és instabil robbanószernek a felfedezése, mert ennek összetevői szabadon megvásárolhatók, és szakértők szerint bármely "tanult amatőr" pokolgépet gyárthat belőlük.

A csütörtöki újabb merényletkísérlet után nyilatkozó szakemberek szerint az elegy instabilitása két ellentétes eredményhez vezethet: a belőle gyártott robbanószerkezet vagy idő előtt, magától felrobbanhat, vagy idővel olyan mértékben "degenerálódik", hogy akkor sem lép működésbe, amikor a merénylő fel akarja robbantani; ez is okozhatta az újabb londoni merényletkísérlet kudarcát.

Szemtanúk beszámolója szerint az egyik helyszínen, a dél-londoni Oval metróállomáson a merénylő - amikor pokolgépe nem lépett működésbe - úgy próbálta azt felrobbantani, hogy kézifegyverrel belelőtt a robbanószert tartalmazó hátizsákba. Amikor így sem járt sikerrel, a mozgólépcsőn felrohanva elmenekült.

Ugyancsak a BBC csütörtök éjszakai műsorában hangzott el rendőrségi forrásokból, hogy a Scotland Yard őrizetbe vett egy személyt a merényletkísérletekkel kapcsolatban. Az illetőt a Tottenham Court Road közelében fogták el, nem messze az egyik merényletkísérlet helyszínétől, a Warren Street-i metróállomástól.

Korábban őrizetbe vettek egy másik személyt is a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal közelében, de neki az eddigi vizsgálatok alapján nincs köze a csütörtöki incidensekhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK