Nem lesz kötelező a hittan Spanyolországban

2005.07.22. 20:58

Jóváhagyta a hittant az állami iskolákban választható tantárgynak minősítő határozattervezetet pénteken a szocialista spanyol kormány, ami máris az egyház és a jobboldal heves tiltakozásába ütközött.

Az oktatási intézményeknek ezentúl is kötelező jelleggel biztosítaniuk kell a hittanoktatást, de a diákok önként választhatják - olvasható a határozattervezetben, amely többek között kimondja, hogy a hittanból kapott jegyek ezentúl nem számítanak be az ösztöndíjakba, nem veszik figyelembe az egyetemi felvételiken vagy a felsőbb osztályba lépéskor.

A spanyol püspöki konferencia közleményében elfogadhatatlannak nevezte a határozati javaslatot, amely véleménye szerint "komolyan veszélybe sodorja az iskolai vallásoktatást", egyben korlátozza a szülők döntési jogát abban, hogy gyermeküket vallási meggyőződésüknek megfelelő oktatásban részesíthessék. A jobboldali Néppárt (PP) szerint a szocialista kormány tervezete sérti az oktatás szabadságát.

A kormány szokásos heti ülésén a miniszterelnök első helyettese, María Teresa Fernández de la Vega kijelentette: a vallás nem szabhatja meg a tanulók jövőjét, amikor arról döntenek, hogy orvosok, kertészek vagy matematikusok legyenek. A kormány szerint egyébként a tervezet összhangban áll a Szentszék és Spanyolország között az 1970-es években az oktatásról és kulturális kérdésekről kötött egyezménnyel.