Megtartották az első spanyol leszbikus esküvőt

2005.07.22. 19:14

Két meleg férfi madridi esküvője után a Barcelona környéki Mollet del Vallesben megtartották pénteken az első leszbikus házasságkötést is az új spanyol törvény értelmében, amely egyenlőnek ismeri el a különneműek és az egyneműek közötti házasságot.

A polgári szertartáson egy spanyol nő esküdött örök hűséget egy argentin nőnek a sajtó nagy érdeklődésétől övezve, de a fotóriporterektől teljesen elzárkózva. Ugyanakkor a dél-spanyolországi Deniában egy bíró megakadályozott egy másik leszbikus egybekelést, megkérdőjelezve a július 4-én elfogadott törvény alkotmányosságát. A bíró arra hivatkozott, hogy a spanyol alkotmány csak férfi és nő közötti házasságot ismer el. Melegszervezetek attól tartanak, hogy ultrakonzervatív és katolikus bírók jogi úton próbálják meghiúsítani melegek esküvőjét. A Vatikán felszólította a spanyol katolikusokat, hogy minden törvényes eszközzel igyekezzenek megakadályozni egynemű házasságok létrejöttét, akár az állásvesztést is kockáztatva.

A Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano újabb éles kirohanást intézett pénteken az ellen, hogy Kanadában szerdán a világon negyedikként, Hollandia, Belgium és Spanyolország után törvénybe iktatta az egyneműek házasságát. "Folytatódik Isten családdal kapcsolatos tervének eltorzítása" - írta a lap.