Koszovóban beindították az önkormányzati reformot

2005.07.22. 19:26

Kezdetét vette Koszovóban az évek óta halogatott decentralizációs folyamat, miután Sören Jessen-Petersen, a tartományi ENSZ-misszió (UNMIK) vezetője pénteken engedélyt adott öt új önkormányzat létrehozására.

A misszióvezető rendelete értelmében próbaképpen megkezdődhet öt új önkormányzat létrehozása, aminek terveit az elmúlt hónapokban dolgozta ki az önkormányzati reformmal foglalkozó kormánybizottság. Ezzel gyakorlatilag kezdetét veszi a várva várt, és a kisebbségek, különösen a koszovói szerbek által oly fontosnak tartott decentralizáció.

A hatalmi jogkörök alacsonyabb szintekre való átruházása évek óta húzódik Koszovóban, jóllehet ez az egyik sarkalatos követelménye az ENSZ rendezési tervének. A misszió már a három évvel ezelőtti helyzetósági választáson is csak azzal az ígérettel tudta a szavazóurnákhoz csalogatni a koszovói szerbeket, hogy a választás után rögtön megkezdődnek az önkormányzati reformról szóló tárgyalások. A témával foglalkozó munkacsoport azonban csak tavaly decemberben kezdte meg munkáját, készített is öt új közigazgatási egység (önkormányzattal rendelkező járás vagy település) létrehozásáról szóló tervet, de ebből mindeddig semmi sem valósult meg, amit igencsak nehezményezett szerdai pristinai látogatásán Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A szóban forgó önkormányzatok közül kettő jobbára szerbek lakta településeken, Gracanicában és Djeneral Jakovicban létesül, a többi pedig vegyes lakosságú vagy tisztán albánok lakta területeken.

A szerbek szemszögéből csupán félsikernek tekinthető a mostani "próbaindítás", mivel nekik más elképzelésük volt az önkormányzati reformról, és részben ezért nem is vettek részt a munkacsoport tevékenységében. Jobb szerették volna, ha az UNMIK a szerb kormány rendezési tervében előirányzott magas fokú területi és perszonális autonómiával ruházza fel őket.. Érdemben azonban sem az UNMIK, sem a nemzetközi közösség nem foglalkozott a belgrádi javaslattal, amelyet a koszovói albán vezetés egyenesen a tartomány megosztására való kísérletként értelmezett.