Hatalmas heroinfogások Európa-szerte

2005.07.22. 18:49

Az osztrák hatóságok 97 kilogramm heroint foglaltak le egy török kamionban; ez volt az ország történetének harmadik legnagyobb kábítószerfogása - közölte pénteken az osztrák belügyminisztérium.

A drogot, amelynek szabadpiaci árát 50 millió euróra (12,5 milliárd forint) becsülik, hétfőn fedezték fel Welsben egy Magyarországról az úgynevezett "gördülő országúton", vagyis vasúton érkezett török kamion üzemanyagtartályában. A kamion vezetőjét, egy 37 éves török férfit az osztrák hatóságok őrizetbe vették.

A kamion, amely elektronikus eszközöket szállított hollandiai cégeknek, a felső-ausztriai Wels városa környékén szúrt szemet a vámhatóságoknak, miután szabálytalannak találták a kamion fuvarleveleit. A drogkereső kutyák megtévesztése céljából a csempészek fokhagymát helyeztek a heroinoszacskók közé.

A drogfogás annak a kéthetes, az egész Európai Uniót és a vele határos államokat érintő, Roots (Gyökerek) elnevezésű razziasorozatnak része, amelynek keretében elsősorban a Balkánról érkező kábítószer útvonalaira csaptak le.

Az osztrák hatóságok szerint a pénteken zárult akció keretében 70 kilogramm heroint foglaltak le Magyarországon, 40 kilogramm heroint Bulgáriában és 20 kilogramm marihuánát Csehországban. A csempészek utáni hajsza során más árut is elkoboztak Ausztriában, köztük 260 ezer szál cigarettát és 1400 hamis aranygyűrűt.

A legnagyobb kábítószerfogást az idén március 1-jén könyvelhette el az osztrák rendőrség: akkor 113 kilogramm heroint találtak egy Franciaországba tartó román kamionban.

A török hatóságok 370 kilogramm heroint foglaltak le és 24 személyt vettek őrizetbe nemzetközi drogcsempészet gyanújával Isztamulban végrehajtott razziák során - jelentette az Anadolu török hírügynökség a hatóságok pénteki közlésére hivatkozva.

A nagyszabású razziasorozatot a július 14-én indított Polip és a július 20-án kezdődött Folyó kódnevű akció során hajtott végre. A Polip akció keretében egyetlen minibuszban 295 kiló heroinra bukkantak. A razziák során lefoglalt kábítószer elő volt készítve "exportra" - jelentette az Anadolu.

Szerbiában a Szabadka és Belgrád közti autópályán, az ókéri (Zmajevo) fizetőkapunál foglaltak le 7,5 kilogramm jó minőségű heroint a Tanjug pénteki jelentése szerint.