Az izraeli serdülők többsége ellenzi a gázai kivonulást

2005.07.22. 18:51

Az izraeli serdülők többsége ellenzi a kivonulást a Gázai övezetből, egyértelműen jobboldalinak vallja magát, és egyetért azokkal a katonákkal, akik nem hajlandók részt venni az övezet zsidó telepeinek kiürítésében - ez derül ki egy felmérésből, amelynek eredményeit pénteken tette közzé a Jediót Ahronót című lap.

A vizsgálatban, amelyet a Dahaf közvélemény-kutató intézet végzett 402, 15-18 éves fiatal körében alig egy hónappal a kivonulás tervezett kezdete előtt, a megkérdezettek 55 százaléka közölte, hogy ellenzi a telepek kiürítését, 44 százalék pedig helyeselte azt.

E fiatalok az 1987 és 1993 közötti első intifáda (palesztin felkelés) idején születtek, a 2000 szeptemberében kezdődött második intifáda öngyilkos merényletei és az 1993-as oslói egyezmények miatti csalódás közepette nőttek fel, és többségükben a jobboldalhoz sorolják magukat. Az erre vonatkozó kérdésre 68 százalék mondta magát jobboldalinak és 23 százalék baloldalinak.

A felmérésben szereplők 64 százaléka értett egyet azokkal a katonákkal, akik nem hajlandók részt venni a gázai övezeti zsidó telepesek erőszakos eltávolításában, míg 29 százalékuk helytelenítette ezt.

A Dahaf egy másik, 500 felnőtt körében végzett reprezentatív vizsgálata szerint a felnőttek 58 százaléka támogatja és 35 százaléka ellenzi a kivonulást.