Lemondott a portugál pénzügyminiszter

2005.07.21. 1:51

Családi okokra és fáradtságra hivatkozva szerdán lemondott Luís Campos e Cunha portugál pénzügyminiszter - közölte a kormány. Campos e Cunha, aki négy hónapja töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget, az állami költésvetés hiányának csökkentését célzó megszorító intézkedések megvalósítására felügyelt.

Campos e Cunha, a portugál jegybank volt kormányzója, egyetemi tanár az első miniszter, aki távozik a José Sócrates vezette szocialista kormányból. Lemondása váratlanul történt, bár Campos e Cunha korábban kétségeit hangoztatta a Szocialista Pártnak - amelynek nem tagja - a pangó portugál gazdaság élénkítésére vonatkozó terveit illetően.

A pénzügyminiszter lemondására aznap került sor, amikor az Európai Bizottság felszólította Lisszabont, hogy 2008-ig csökkentse a költségvetési deficitet, amely több mint a kétszerese (2005-ben várhatóan eléri a nemzeti össztermék 6,2 százalékát) a maastrichti kritériumokban megszabott 3 százaléknak.

Campos e Cunha utóda a szigorú fiskális fegyelem híveként ismert Fernando Teixeira dos Santos, az állami tőzsdefelügyelet eddigi elnöke.