Újabb merényleteket kíséreltek meg Londonban

2005.07.21. 14:38

Öngyilkos merényletkísérlet történt három londoni metrószerelvényen és egy buszon. Egy személy megsérült. Egy merénylő állítólag megsérült, egy másiknak pedig metróutasok megpróbálták útját állni, de elmenekült. Egy férfit Tony Blair brit miniszterelnök rezidenciája előtt fogtak el nem sokkal a detonációk után.Sir Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka elmondta, hogy csaknem egy időben négy pokolgéppel követték el a támadásokat, a robbanószerkezetek azonban nem rendeltetésszerűen léptek működésbe. Eddig két embert tartóztattak le.

Négy pokolgép felrobbantására tettek kísérletet csütörtökön Londonban, néhány közülük azonban nem lépett működésbe - közölte Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka a londoni főpolgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. A merényletkísérletek helyszínén sikerült rendőrségi szakértők számára is értékelhető nyomokat összegyűjteni, ami "lényeges áttöréshez" vezethet az incidensek kivizsgálásában - tette hozzá.

A Scotland Yard főparancsnoka szerint a közös vonások ellenére egyelőre nem világos, hogy a mostani robbantási kísérletek összefüggésben állnak-e a július 7-i londoni terrortámadásokkal, és korainak tartotta annak megítélését is, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatra utal-e az elkövetés módja, de leszögezte: a tettesek célja a gyilkolás volt. A Downing Street közelében őrizetbe vett két férfinak úgy tűnik, nincs köze a merényletkísérletekhez - jelentette ki Ian Blair.

Az eddig ismeretlen robbantók három metrószerelvényen és egy buszon akartak robbantani. Rendőrségi források szerint egy személy megsérült a Warren Street-i metróállomáson.

A jelentésekből úgy tűnik, hogy az egyik metróban egy hátizsákban lévő robbanószert akart az elkövető felrobbantani, de csak a gyújtószerkezet lépett működésbe. Először három londoni metróállomást ürítettek ki, a Shepherd's Bush, az Oval és a Warren Street állomásokat. A hírek szerint az egyik állomásról füst szivárgott. Az összes metróvonalon leállították a forgalmat. A Scotland Yard bejelentése szerint "komoly mértékű biztonsági incidens miatt". A Shepherd's Bush melletti kórházat vészhelyzeti készültségbe helyezték. Később kiürítették a Westminster, a Waterloo, a King's Cross Thameslink, a St. Paul és az Oxford Circus állomásokat is.

A Scotland Yard arról is beszámolt, hogy London keleti részén egy buszon is hasonló akció történt. Senki nem sérült meg, csak a busz ablakai törtek ki. A busz vezetője robbanást hallott fentről, leállította a buszt, és felment az emeletre. Ekkor látta meg a törött ablakokat.

"Csaknem egy időben" követték el a londoni támadásokat, néhány pokolgép azonban nem rendeltetésszerűen lépett működésbe - közölte később, csütörtök délután Ian Blair. Elmondta, hogy a rendőrség kezdetektől úgy kezelte az "incidenseket", mint "négy kísérletet komolyabb robbantások előidézésére". Megerősítette, hogy a robbanószerkezetek kisebbek voltak, mint a két héttel ezelőtti merényletekhez használtak. Elképzelhetőnek mondta, hogy találtak a szakértők által is értékelhető nyomokat.

Később a rendőrség arról tájékoztatott, hogy eddig két embert letartóztattak a merényletekkel összefüggésben, és néhány szökevény után tovább nyomoznak.

Egy kék inges férfit keresnek a körülzárt kórházban

Az egyik érintett londoni metróállomás közelében felfegyverzett rendőrök mentek be egy kórháza. Egy kék inges férfit keresnek a kórház épületében, akinek lyukas inge alól drótok lógtak ki a hátán - jelentette a Sky News hírtelevízió. A tévé beszámolója szerint egy belső körlevélben felszólították a kórház dolgozóit, hogy ügyeljenek a férfira, aki ázsiai vagy fekete, és mintegy 183 centiméter magas. A kórházban délután véget ért a rendőrségi akció, a fegyveres rendőrök távoztak az épületből, de a sajtó képviselőit egyelőre nem tájékoztatták a történtekről.

A kormányzati negyedben, a miniszterelnöki rezidencia, Downing Street 10. közelében a rendőrök délután elfogtak egy férfit. Rá szegezett géppisztollyal vezették el az alacsony, ázsiai vagy közel-keleti kinézetű, fekete ruhás férfit a rezidenciától, ahol a sajtó munkatársai Tony Blair kormányfő sajtónyilatkozatára vártak.

A rendkívüli sajtóértekezleten a nyugalom megőrzésére szólította fel a lakosságot Tony Blair. A brit miniszterelnök aggodalmának adott hangot a történtek miatt, ám egyúttal közölte, hogy úgy tűnik, a merényletkísérletek nem követeltek áldozatot. Hangsúlyozta, hogy a brit rendőrség rendkívül jól végezte a dolgát. Reményét fejezte ki, hogy Londonban az élet gyorsan visszatér a normális kerékvágásba. Hozzátette, hogy a támadások célja a megfélemlítés volt.

Tony Blair válságtanácskozást tart

Tony Blair brit miniszterelnök programjait a helyzet tisztázódásáig felfüggesztették. Blair éppen John Howard ausztrál miniszterelnökkel tárgyalt, és közös sajtótájékoztatót tartottak volna, de ezt elhalasztották. Délután Charles Clarke belügyminiszter, Jack Straw külügyminiszter, Tony Blair, valamint a belső és a külső elhárítás (MI5, MI6) vezetőinek részvételével tanácskozásra ült össze a COBRA, a brit kormány válsághelyzetekre alakított döntéshozó testülete.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK