Elkapták a london merényletek irányítóját

2005.07.21. 12:07
A pakisztáni rendőrség elfogta a londoni merényletsorozat végrehajtóinak al-kaidás irányítóját, akit a merénylőkkel folytatott telefonbeszélgetések nyomán kerítettek kézre. Haroon Rashid Aswat néhány órával a merénylet előtt beszélt a négy elkövetővel, akiket korábban otthonaikban személyesen fel is keresett, és ő jelölte ki a londoni célpontokat. Aswatot több mint három éve ismerik a nyugati titkosszolgálatok, miután az FBI azzal gyanúsította meg, hogy al-Kaida-kiképzőtábort akart létesíteni az Egyesült Államokban.
Forrás: [origo]
A londoni merénylők

A pakisztáni rendőrség őrizetében van az éppen két hete elkövetett londoni merényletsorozat végrehajtóinak al-kaidás irányítója, akire a merénylőkkel folytatott mobiltelefon-beszélgetések alapján bukkantak rá - írta a csütörtöki The Times. A londoni napilap szerint Haroon Rashid Aswat "tűnik annak a figurának", aki alig néhány órával a robbantássorozat előtt elrepült Nagy-Britanniából és akit a Scotland Yard a merényletek óta üldöz.

Az már nem sokkal a támadások után felmerült, hogy a végrehajtók irányítója néhány héttel korábban érkezett az országba, és szinte közvetlenül a londoni merényletek előtt távozott. Sajtóhírek szerint neve szerepelt is a brit belső elhárítás (MI5) listáján, de külön nem figyeltették. A The Times hírszerzési forrásai szerint Aswat néhány órával a merénylet előtt mobiltelefonján beszélt a négy elkövetővel, akiket korábban otthonaikban személyesen fel is keresett, és ő jelölte ki a londoni célpontokat.

Aswatot több mint három éve ismerik a nyugati titkosszolgálatok, miután az amerikai szövetségi nyomozó hivatal, az FBI azzal gyanúsította meg, hogy al-Kaida-kiképzőtábort akart létesíteni az Egyesült Államokban. A brit lap által megszerzett FBI-dokumentumok szerint Aswatot egy londoni imám küldte Amerikába még 1999-ben, hogy Oregon államban, helyben toborzott terroristajelölteknek táborokat állítson fel. Aswat 1999 novemberében repült New Yorkba az Air India járatán, a libanoni születésű, svéd állampolgárságú Oussama Abdullah Kassirral, aki magát Oszama bin Laden al-Kaida-vezér végrehajtójának nevezte.

A brit lap szerint már az FBI őrizetében van Aswat és Kassir amerikai kapcsolata, aki a két embert a kiképzőtábornak kiszemelt oregoni birtokra fuvarozta. A birtokot Aswat annak idején végül nem találta megfelelőnek a célra. Később Seattle-be mentek, ahol londoni mentoruk írásait és tanításait ismertették egy helyi mecsetben fiatal hívőkkel, akiknek Kassir emellett "városi taktikai harckiképzést" is tartott.

A The Times beszámolója szerint Aswatot Iszlámábádtól 150 kilométerre, egy vallási iskolában fogta el a pakisztáni elhárítás. A lap forrásai szerint elfogása pillanatában számos fegyver és 17 ezer font készpénz volt nála, derekán robbanóanyaggal teli övet viselt. Brit útlevele volt, és éppen arra készült, hogy a szomszédos Afganisztánba meneküljön át.

KAPCSOLÓDÓ CIKK