A New York-i metróban átvizsgálják a táskákat

2005.07.21. 21:20

A legnagyobb amerikai metróhálózatban, a New York-iban véletlenszerűen átvizsgálják az utasok táskáit és csomagjait - ezt Michael Bloomberg polgármester rendelte el az újabb, csütörtöki londoni robbantások után.

A rendőrség találomra pillant majd bele egy-egy utas csomagjába, mielőtt az áthaladna a forgókaros beléptető kapun - írja a drudgereport hírportál. Raymond Kelly rendőrparancsnok megígérte, hogy az ellenőrzést végző tisztek nem alkalmaznak semmilyen faji megkülönböztetést az átvizsgáláskor, s aki nem egyezik bele, hogy átnézzék a táskáját, megfordulhat és elmehet. A csomagok átvizsgálása már csütörtök este megkezdődik.

Bloomberg elismerte, hogy az intézkedés "egy kissé tolakodó", de hangsúlyozta, "olyan világban élünk, amikor ilyen biztonsági rendelkezésekre van szükség". A New York-i hatóságok az előző, július 7-i londoni merényletek után kampányba kezdtek annak érdekében, hogy az utasok megtanulják felismerni a gyanús, esetleg merényletre készülő embereket.

A rendőrök a vonatokon és buszokon utazókat éberségre intik, elbeszélgetnek velük, és arra figyelmeztetnek, hogy gyanús például, ha valaki ökölbe szorított kézzel mozog, idegesen simítgatja ruházatát, vagy nagyon erős parfümillatot áraszt. Ezek a jelenségek egyébként korántsem volnának gyanúsak ebben a világvárosban, de most a merénylet szándékára utalhatnak.

Az ökölbe szorított kéz arra utalhat, hogy a merénylő gyújtószerkezetet tart benne, azt működteti. A ruhasimogatásra azért kell a New York-i rendőrök szerint figyelni, mert az egyik londoni robbantó is így viselkedett a merénylet előtt. A túlzott illatozás pedig annak lehet a jele, hogy valaki el akarja nyomni a robbanószer szagát. A merénylő azzal is elárulhatja magát, hogy túlzottan verejtékezik, kerüli mások tekintetét, motyog vagy kántál valamit magában, esetleg az évszakhoz képest szokatlan öltözéket, például nyáron nagykabátot visel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK