Akna miatt vesztette lábát egy turista Horvátországban

2005.07.21. 11:52

Aknára lépett és súlyosan megsebesült egy holland turista a dél-horvátországi Vis- szigeten - közölte csütörtökön a horvát rendőrség. A férfi lábát amputálni kellett.

Egy 27 éves holland turista séta közben, a Vis-szigeten levő Hum-hegyen lépett rá a gyalogsági aknára. A szerencsétlenül járt férfit katonai helikopterrel szállították kórházba, ahol a bal lábát amputálták.

A szigetet nem tartják számon a délszláv háborúk idején elaknásított területek között, a robbanószerkezet valószínűleg mégis abból az időből maradt ott. A szigeten Jugoszlávia fennállása idején a szövetségi hadsereg tartott fenn bázist. A rendőrség szerint az aknát ők hagyhatták hátra, amikor az 1991-1995-ös szerb-horvát háború végén kivonultak onnan.

A horvát aknamentesítő szolgálat központja szerint az egykori jugoszláv tagköztársaság területén még mindig mintegy hétszázezer gyalogsági akna található. Több mint száztíz civil és több aknaszedő vesztette életét a háborúból hátramaradt aknáktól és fel nem robbant lőszerektől.

KAPCSOLÓDÓ CIKK