Zsidó vallási szervezetek betiltását követelték Oroszországban

2005.07.19. 20:23

Az oroszországi zsidó vallási szervezetek betiltását követelve bírósághoz fordultak annak az antiszemita röpiratnak a szerzői, akiknek hasonló beadványát korábban már az orosz főügyészség elutasította.

A beadvány szerzőinek haragját egy zsidó vallási előírásokat tartalmazó szöveg orosz nyelvre történt lefordítása váltotta ki. Azt állítják, hogy a XVI. századból származó Kicur Sulhan Aruh - amely ősi zsidó vallási törvények gyűjteménye - "vallási és nemzeti gyűlöletet szít".

Párhuzamosan azzal, hogy a Baszmannij kerületi bírósághoz hétfőn benyújtották a panaszt, a röpirat szerzői aláírásgyűjtést folytatnak. Eddig 15 ezer ember biztosította támogatásáról a beadványt aláírásával, s ezeket a bíróságnak is benyújtották.

Az orosz főügyészség júniusban elutasította a vallási előírásokat tartalmazó gyűjtemény megvizsgálását, és nem indított bűnvádi eljárást a zsidó vallási szervezeteket szélsőséges eszmékkel vádoló, illetve az ezek betiltását követelő személyekkel szemben sem.

Mihail Nazarov publicista, a főügyészséghez eljuttatott beadvány egyik szerzője közölte, hogy méltányolják a főügyésznek a szembenálló felek kibékítésére tett erőfeszítéseit, s ők készen is álltak volna erre, ha a zsidó szervezetek megfelelő, az orosz törvényekkel összhangban álló válaszlépéseket tettek volna.

Nazarov és társai azt várják el a zsidó szervezetektől, hogy tiltsák meg a Kicur Sulhan Aruh oktatását a zsidó tanintézményekben, illetve távozzanak önként az állami szervekben és tömegtájékoztatási eszközökben betöltött magas posztokról mindazok, akik magukénak vallják a Kicur Sulhan Aruh tanítását.
Az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közölte, hogy bírósághoz fordul a különböző antiszemita röpiratok miatt. Valerij Engel, a szövetség igazgatója emlékeztetett: nemrégiben a krasznojarszki zsidó közösséget már azzal vádolták meg, hogy köze lehet öt gyermek meggyilkolásához.