Putyin az észak-kaukázusi határvidéket erősítené

2005.07.19. 18:42

Az észak-kaukázusi határvidék sürgős megerősítésére irányuló intézkedések megtételét kérte kormányától kedden Vlagyimir Putyin elnök néhány órával azután, hogy csecsen felkelők merénylete 14 ember életét kioltotta és 35 személyt megsebesített.

Csecsen felkelők felrobbantottak egy rendőrségi teherautót a déli órákban az Oroszországhoz tartozó köztársaság északnyugati részén egy kisvárosban - közölte a helyi rendőrség. Szemtanúk szerint Znamenszkojében ismeretlen támadók először tüzet nyitottak a rendőröket szállító járműre, majd a levegőbe röpítették 8 kiló trotilnak megfelelő robbanóanyaggal. Az áldozatok között 11 rendőr, a biztonsági szolgálat (FSZB) egy tagja és polgári személyek vannak. A sebesülteket katonai helikoptereken a mozdoki orosz támaszpont kórházába szállították.

Egyértelműen terrorakciónak nevezte a támadást Alu Alhanov csecsen elnök, aki rövid időn belül a helyszínre érkezett. Mint mondta, a hatóságok rendelkezésére álló adatok azt bizonyítják, hogy a merényletet Samil Bászájev bandájának tagjai hajtották végre.

Putyin a keddi moszkvai kormányülésen, amelyet az orosz televízió is közvetített, kifejtette: ezek az események is azt bizonyítják, hogy a határvidék megerősítésére kidolgozott terveket mielőbb meg kell valósítani. - Ezért - mutatott rá - kéri a pénzügyminisztériumot, hogy különítsen el ezekre a célokra megfelelő pénzalapokat.