Megalakult az új libanoni kormány

2005.07.19. 19:54

Megalakította 24 tagú kormányát Fuád Szinjóra kijelölt libanoni miniszterelnök, és a kabinet névsorát Emile Lahud államfő is jóváhagyta - jelentette be kedden Bejrútban a kormány főtitkára.

Ez az első kormánya Libanonnak azóta, hogy a szíriai csapatok áprilisban, 29 év után elhagyták az országot. A kormánytagok többségükben olyan politikai erőkhöz tartoznak, amelyek Damaszkusz libanoni befolyásának végét követelték.

A májusban és júniusban lezajlott választások a februárban meggyilkolt Rafík Haríri volt kormányfő fia, Szaad köré csoportosult Szíria-ellenes ellenzék győzelmét hozták. A 62 éves Szinjóra, aki június 30-án kapott megbízást kormányalakításra, maga is Haríri közeli munkatársának számított, a néhai miniszterelnök öt kormányában töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget 1992 és 2004 között.

Tárcát kapott - első ízben - a Hezbollah síita fegyveres szervezet egyik magas rangú tagja is. A csoportot az Egyesült Államok terrorszervezetnek tekinti. Mohammed Fneis az energiaügyi minisztériumot vezeti majd, míg a független síita Fauzi Szallúhnak jutott a külügyminiszteri tisztség.

Eliász Murr, az államfő veje, aki ellen a múlt héten merényletet kíséreltek meg, megtartotta miniszterelnök-helyettesi és védelmi miniszteri posztját. Az igazságügy-minisztériumot az elnökhöz közel álló Charles Rizk kapta, aki Nadzsíb Mikáti leköszönő kormányában tájékoztatási és idegenforgalmi miniszter volt.

A kabinetben, amelynek a libanoni vallási közösségek szerinti elosztás értelmében 12 keresztény és 12 muzulmán tagja van, nem kaptak helyet Michel Aun tábornok, volt kormányfő és hadsereg-főparancsnok hívei. A keresztény Aun 14 évi franciaországi száműzetés után májusban tért haza, s magának követelte az igazságügyi tárcát, de nem kapta meg.

A keddi kormányalakítás háromheti politikai huzavonának vetett véget. A Szíria-barát Lahud ugyanis többször visszautasította a Szinjóra által elé terjesztett kormánylistákat.