A gázai kivonulást ellenzőket vettek őrizetbe

2005.07.19. 18:40

Legkevesebb húsz embert őrizetbe vett az izraeli rendőrség kedden Kfar-Maimon falu határában, miután a gázai övezeti kivonulást ellenző jobboldali tüntetők összetűztek a sátortáborukat körülzáró rendfenntartókkal - közölték szemtanúk.

Mintegy 15 ezer jobboldali aktivista gyűlt össze a Gázai övezet határától 15 kilométernyire keletre fekvő településen, ahonnan a rendőrségi tilalom ellenére tiltakozó menetet terveznek a kiürítendő térségben lévő zsidó telepekig, hogy megmozdulásukkal megpróbáljanak gátat vetni az augusztus közepére beütemezett izraeli kivonulásnak.

"A tüntetés jogellenes. A rendezvénynek vége. Buszok állnak rendelkezésükre, amelyekkel hazautazhatnak" - kiabálták a rendőrök hangszórókon a tüntetőknek, akik közül többen a kivonulás jobboldali ellenzőinek jelképét, narancssárga inget viseltek. Ökölcsapásokkal kísért dulakodás után három szemmel láthatóan sérült rendfenntartót vonszoltak el a helyszínről, ezután lovas rendőrök léptettek a tömegbe, és több tüntetőt őrizetbe vettek.

A tiltakozók, miután hétfőn elhaladtak a rendőrségi úttorlaszok mellett, Kfar-Maimonban sereglettek össze. Rendőrök és katonák százai zárták körül az alvó tüntetők sátrait, a feszült patthelyzet kedden pirkadatkor állt be.

Forrás: EPA

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter ígéretet tett arra, hogy útját állják a Gus Katif teleptömb felé tartó, ott tömegtüntetésre készülő sokaságnak, és nem engedik közelebb a tiltakozókat az övezethez. Uri Barlev, a térség rendőrparancsnoka úgy nyilatkozott, hogy a tüntetők korlátlan ideig Kfar Maimonban maradhatnak, de nyugatra, Gáza irányába nem indulhatnak el. A bekerített falu köré, valamint a Kfar-Maimon és Gáza közötti úttorlaszokhoz rendőröket vezényeltek.

Az izraeli biztonsági erők zárt katonai övezetté nyilvánították a Gázai övezet közelében fekvő térséget, hogy meghiúsítsák a kivonulásnak ellenszegülő ultranacionalisták beözönlését az övezetben lévő zsidó telepekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK