Éhségsztrájkol egy bebörtönzött kubai újságíró

2005.07.19. 21:30

Ötödik napja éhségsztrájkot tart egy bebörtönzött kubai újságíró, aki a felesége szerint elhatározta, hogy kitart a szabadulásáig vagy a haláláig.

A 40 éves Mario Mayo Hernández az egyike annak a 75 ellenzékinek, akiket 2003 márciusában ítéltek hosszú - 6-tól 28 évig terjedő - börtönbüntetésre, mert a hatóságok szerint "egy külföldi hatalom zsoldosaivá" váltak. Jelenleg a keleti Camagüey tartományban lévő Kilo-7 börtön betegszobájában van, és az állapota romlani kezdett. Öt napja csak vizet vesz magához, már hét kilogrammot veszített súlyából. Azt mondta, hogy a szabadságig vagy a halálig folytatja, mivel igazságtalannak tartja bebörtönzését - közölte kedden a felesége.

A 2003-ban elítélt 75 ellenzéki közül 14-et már szabadon engedtek, de főként csak egészségi okokból. Egyiküket - Marcelo Lópezt - kedden ismét őrizetbe vették egy belvárosi razziában. López az Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Kubai Bizottságának alelnöke. Ellenzéki tevékenysége miatt 15 évre ítélték, de tavaly novemberben kiengedték a rossz egészségi állapota miatt.

Ő a 14 szabadon bocsátott közül az első, akit ismét őrizetbe került. A bizottság vezetője nem tudja, milyen okból, mivel Lópezt nem engedték beszélni még a családtagjaival sem. A bizottság vezetője, Elizardo Sánchez szerint Havannában szinte példa nélkül álló rendőri jelenlét tapasztalható az utcákon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK