Turisták ezreit űzte el a hurrikán Mexikóból

2005.07.17. 9:32

A közelgő hurrikán miatt több ezer turista hagyta el a hétvégén a mexikói tengerpartot. Az Emily hurrikán várhatóan érinti majd Jamaicát és a mexikói Yucatán-félszigetet. A trópusi viharra készülő mexikóiak megrohanták az élelmiszerboltokat és a benzinkutakat.

Üdülni vágyók ezrei hagyták el szombaton a Karib-tengeri partokat Mexikóban az Emily hurrikán közeledtével. A trópusi viharok mérésére használt ötfokozatú skála szerinti 4-es erősségű szélvihar várhatóan vasárnap éri el a világ egyik legnépszerűbb üdülőhelyét, a mexikói Yucatán-félszigetet.

A hurrikán-riadó miatt a turistákat kitelepítették a szigetekről, a külföldiek nyaralásukat megszakítva hazautaztak. Felix González, Quintana Roo szövetségi állam kormányzója elmondta: az államban tartózkodó 130 ezer turistából 30 ezren szombaton már elutaztak, további 40 ezren pedig várhatóan vasárnap távoznak.

A helyi lakosok megrohanták a bevásárlóközpontokat, miután a rádióban bemondták, hogy tároljanak elegendő vizet és konzervált élelmiszert. A töltőállomásokon hosszú sorok kígyóztak benzinért, az autósok ugyanis attól tartanak, hogy fennakadások lesznek az ellátásban. A helyiek attól tartanak, hogy az Emily hasonló pusztítást végez, mint 1988-ban a Gilberto, amely házakat tarolt le és strandokat pusztított el Cancúnban és Isla Mujeresen.

A Pemex állami kőolajipari vállalat bejelentette, hogy 63 kútnál felfüggesztették a kitermelést a Mexikói-öböl déli részében, és mintegy 15 ezer munkást kimenekítettek a tengeri olajkutakról. Jamaicában pedig lezárták a kingstoni és a Montego Bay-i repülőteret. A miami Hurrikánkutató Központ szerint a szigetország közelében elhaladó trópusi vihart kísérő esőzés miatt árvíz és földcsuszamlások alakulhatnak ki. A múlt héten a Dennis nevű hurrikán egy emberéletet követelt Jamaicában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK