Izrael offenzívával fenyegeti a palesztinokat

2005.07.17. 12:19

Offenzívát helyezett kilátásba a Gázai övezet ellen Izrael, amennyiben továbbra is folytatódnak a zsidó állam elleni rakétatámadások. Palesztin szélsőségesek vasárnap újabb rakétákat lőttek ki egy városra, izraeli katonák pedig lelőtték a Hamász egyik vezetőjét.

Izrael szárazföldi offenzívát kezdhet a Gázai övezetben, ha a palesztin szélsőségesek újabb rakétákat lőnek ki a zsidó államra - jelentette ki Zeev Boim izraeli védelmi miniszter-helyettes vasárnap az izraeli közszolgálati rádióban. "Minden attól függ, mi történik a következő órákban. Annyi bizonyos, hogy nem fogjuk tűrni a rakétazáport" - mondta a miniszter-helyettes.

Az izraeli katonai vezetők vasárnap szabad kezet kaptak Ariel Saron kormányfőtől a zsidó településeket érő palesztin támadások megfékezéséhez. A miniszterelnök kijelentette: nem fogják tűrni a támadásokat a települések ellen, azok akár a Gázai övezeten belül, akár a közelében vannak.

Palesztin szélsőségesek legutóbb vasárnap lőttek ki két újabb rakétát Izrael déli részére. A támadásokban senki sem sebesült meg, és jelentős károkat sem okoztak a becsapódó rakéták. Azt követően lángolt fel újra az erőszak Izraelban, hogy Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezet öngyilkos merényletet követett el kedden Netanja izraeli kikötőváros egyik bevásárlóközpontjában. Az ezt követő támadásokban tizenegy palesztin és hat izraeli vesztette életét.

Izrael pedig felújította a célzott likvidálásokat: pénteken hét Hamász-aktivistát öltek meg, vasárnap pedig izraeli erők a Gázai övezetben lelőtték a Hamász radikális palesztin szervezet egyik parancsnokát, Szaíd Szijammat.

Mahmúd Abbász palesztin elnök még szombat este elítélte a Gázai övezetből izraeli célpontok ellen elkövetett rakétatámadásokat, és a tűzszünet betartására szólította fel a palesztin csoportokat. Abbász a televízióban mondott beszédében közölte: nem tűr el semmiféle belső harcot, sem az Izraellel megkötött tűzszünet megsértését. A palesztin elnök közölte: nem akar polgárháborút kirobbantani, de azokat, akik a biztonsági erők épületeire támadtak, a törvénynek megfelelően megbüntetik.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK