Az amerikaiak fele újabb terrortámadástól tart

2005.07.17. 16:31

Az amerikaiak 57 százaléka véli úgy, hogy az Egyesült Államokat is a londonihoz hasonló terrortámadás éri - derült ki egy felmérésből. A megkérdezettek 9 százaléka azt mondta, hogy nagyon fél. A terrortól való rettegés ismét lökést adott az amerikai kormányzat politikájának: George W. Bush terrorellenes intézkedéseinek támogatottsága 6 százalékkal nőtt.

Az amerikaiak több mint fele "szinte biztos" abban, hogy az Egyesült Államokat a londonihoz hasonló terrortámadás fogja érni, és csak minden harmadik hiszi, hogy egy ilyen merénylet megelőzhető - közölte a legfrissebb felmérés adatait a hét végén a The Washington Times. Tíz amerikai közül majdnem hat, 57 százalék véli úgy, hogy előbb-utóbb az amerikai tömegközlekedési hálózatot is megtámadják. A héten végzett közvélemény-kutatás során megkérdezetteknek ugyanakkor csak 9 százaléka mondta, hogy "nagyon fél", 29 százalék nyilatkozott úgy, "egy kicsit fél" attól, hogy ők vagy szeretteik lesznek az áldozatok.

George Bush elnök terroristaellenes stratégiájának, illetve külpolitikájának támogatottsága ezzel egyidejűleg erősödött: az egy hónappal korábbi 45 százalék után most már 51 százalék fejezte ki egyetértését. Az amerikai országos napilapok mindegyike címoldalán foglalkozott az Egyesült Államokat fenyegető terrorveszély elemzésével. A The New York Times arról írt: Madrid és London példája is azt mutatja, hogy a terroristák elleni iraki háború egyáltalán nem tesz sebezhetetlenné az otthoni merénylettekkel szemben. A lap szerint az iraki háborús hadszíntér nemcsak hajtóerőt jelent, hanem a leghatékonyabb kiképző terep is az új dzsihádisták számára.

A lap a kanadai titkosszolgálat egy elemzéséből idéz, amely szerint az Irakban edződött terroristák "minden bizonnyal" más országokban is támadni fognak, a 2001. szeptember 11-ihez hasonló "ötletes" terveket készítenek. A The New York Times szerint sok biztonsági szakember osztja azt a véleményt, hogy csak idő kérdése, és újabb támadást intéznek az Egyesült Államok ellen.

A The Washington Times arról írt, hogy Nyugat-Európában 15-20 milliós muszlim népesség él, amelynek kicsiny, bár egyre növekvő hányada befolyásolható radikális vallási vezetők vagy az al-Kaida terrorhálózat toborzói által. A lap szerint egyedül Nagy-Britanniában 10-15 ezerre tehető az al-Kaida támogatóinak száma, közülük mintegy hatszázan kaptak katonai kiképzést Afganisztánban vagy máshol. A The Washington Post részletes útmutatót közölt arról, hogyan legyenek éberek az tömegközlekedési járműveken utazók, és miképpen védekezhetnek egy merénylet, a többi között egy esetleg vegyi- vagy biológiai támadás esetén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK