Lengyel nyom a londoni merényletekkel kapcsolatban

2005.07.13. 18:42

Vizsgálatot indítottak Lengyelországban egy pakisztáni származású brit állampolgár ellen azzal a gyanúval, hogy köze volt a londoni merényletekhez - jelentette be szerdán a lengyel titkosszolgálat.

"Az összegyűjtött bizonyítékok alapján nem zárható ki, hogy a férfi kapcsolatban áll egy szélsőséges csoporttal" - közölte a Belbiztonsági Ügynökség (ABW) szóvivője, Agata Studenny. Egy lakossági bejelentés alapján házkutatást tartottak a férfi lakásában a délkelet-lengyelországi Lublinban. Lefoglalták a számítógépét, és többek között vizsgálják a gép merevlemezén található adatokat. Mindamellett a férfit nem vették őrizetbe - tette hozzá a szóvivő.

Varsóban megerősítették a biztonsági intézkedéseket négy helyszínen azt követően, hogy közelebbről meg nem nevezett célpont elleni lehetséges pokolgépes merényletről érkezett bejelentés. "Egyetlen fenyegetést sem hagyhatunk figyelmen kívül, de a mostani nem tűnik komolynak" - nyilatkozta egy varsói rendőrségi illetékes. Előző nap egy telefonos bombafenyegetés miatt kiürítették a metrót, ami azóta már újraindult.

Lengyelországban már korábban, a legkevesebb 52 halálos áldozatot követelő, tömegközlekedési eszközökön elkövetett múlt heti londoni robbantások után megerősített biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a vasúti és buszpályaudvarokon, a repülőtereken és a varsói metróban.