Százötvenen meghaltak egy pakisztáni vonatbalesetben

2005.07.13. 9:38

150-en halhattak meg abban a pakisztáni vasúti szerencsétlenségben, amelynek során három vonat ütközött. Előbb egy álló vonatba rohant bele egy másik, majd az ütközés miatt kisikló kocsik egy szomszédos vágányon száguldó harmadik szerelvény elé kerültek.

Legalább százötvenen haltak meg szerdán a Pakisztán déli részén történt vonatszerencsétlenségben, a sebesültek száma eléri az ezret - közölték a rendőrség és a vasúttársaság illetékesei. Három személyvonat ütközött össze a hajnali órákban a dél-pakisztáni Szindh tartományban, egy kis vasútállonásnál, Ghotkiban, Karacsitól 600 kilométerre északkeletre. Több mint egy évtizede ez volt a legsúlyosabb vonatszerencsétlenség a dél-ázsiai államban.

A baleset akkor történt, amikor a hajnali órákban műszaki hiba miatt az állomáson megállt az északkelet-pakisztáni Lahorból a nyugati Kvettába tartó expressz. A vonatba - miközben javították - hátulról belerohant az ugyancsak Lahorból délre, Karacsiba tartó gyorsvonat. Az ütközéstől az álló szerelvény sok kocsija kisiklott, közülük három átcsúszott a szomszédos sínpárra, pontosan az éppen befutó, Karacsiból északra, Ravalpindibe tartó expressz elé.

Aga Mohamed Tahir helyi rendőrfőnök szerint megkezdték az áldozatok és a sérültek kiemelését a roncsokból. Körülbelül ezren sérültek meg. Nazír Ahmed, a pakisztáni vasúttársaság regionális igazgatója legalább 150-re tette a halottak számát. Abdul-Vahháb Aván, a vasúttársaság vezérigazgatója a Karacsiba tartó expresszvonat vezetőjét okolta a balesetért, aki elnézte a jelzést és belerohant az álló szerelvénybe.

Gulám Mohammed Muhtarim, Szindh tartomány belügyminisztere szerint eddig 104 holtestet emeltek ki a roncsok közül. Több mint száz embert szállítottak súlyos sérülésekkel kórházba, és több száz sérültet láttak el a helyszínen. Előzőleg egy helyi rendőrtiszt az állami televízióval azt közölte, hogy két-háromszáz is lehet az áldozatok száma.

Dzsavel Ikbál Csima, a belügyminisztérium válságmenedzsere kizárta, hogy szabotázsról lenne szó, mint mondta, "közönséges baleset" történt. Az áldozatok számáról az illetékes nem kívánt nyilatkozni, amíg a mentés be nem fejeződik. Egy ghotki vasúti illetékes szerint a három vonaton feltehetően ezer személy tartózkodott.

Pakisztánban elavultak a vasútvonalak, és számos baleset történt az elmúlt években - Ghotkinál is - műszaki meghibásodás, illetve emberi mulasztás miatt. 1991. június 8-án egy Karacsiból Lahorba közlekedő vonat rohant bele 800 utassal Ghotkinál egy álló tehervonatba. A balesetnek több mint száz halálos áldozata volt, a hatóságok a vasúti személyzetet tették felelőssé a szerencsétlenségért.