Életfogytiglanit kapott egy amerikai iszlám tudós

2005.07.13. 20:33

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek szerdán az Egyesült Államokban egy ismert muzulmán tudós-papot, amiért az Amerika elleni harcra buzdította híveit.

A Virginia állambeli Fairfaxben élő 41 éves, amerikai születésű és állampolgárságú Ali al-Timimi - a vád szerint - a 2001. szeptember 11-i, Amerika-ellenes támadások után arra serkentette követőit, hogy csatlakozzanak a tálib mozgalomhoz és harcoljanak Afganisztánban az amerikai katonák ellen.

A korábban mérsékeltként számon tartott pap az ítélethirdetés előtt mondott beszédében ártatlannak vallotta magát. Ügyvédei az alexandriai kerületi bíróságon azzal érveltek: védencük csupán arra ösztönözte muszlim híveit, hogy hagyják el az Egyesült Államokat, ahol 2001. szeptember 11-ét követően nem élhetnek békességben.

A vádhatóság szerint azonban az iszlám tudós már néhány nappal 2001. szeptember 11. után arról beszélt hívei körében, hogy apokaliptikus harc kezdődött a muszlimok és hitetlenek között, és az előbbieknek kötelességük részt venni a szent háborúban.

Ali al-Timiminek az ügyészek szerint sok külföldi követője van, és jelentős befolyással rendelkezett fiatal muszlimok körében, Virginia északi részén. Az ügyészek egy úgynevezett virginiai dzsihád-hálózatot emlegettek, amely a szent háborút tekinti fő céljának. Követői közül többen Pakisztánba utaztak, ahol egy iszlám katonai csoport kiképzésén vettek részt.